FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland



* Tweede verdachte aangehouden in stapelwapendiefstal (23-05-03)

---

Tweede verdachte aangehouden in stapelwapendiefstal (23-05-03)

FloraHolland ontzegt kweker toegang tot terrein

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft gemeld dat Politie Haaglanden medio mei een 58-jarige man uit Hagestein in verzekerde bewaring heeft gesteld en na verhoor heengezonden. De officier van justitie zal, nadat het proces-verbaal is ingestuurd, een definitieve beslissing nemen over al dan niet vervolgen van de verdachte. De man wordt ervan verdacht samen met anderen sinds 2000 betrokken te zijn bij diefstal van stapelwagens van bloemenveiling FloraHolland. De veiling is zeer verheugd over deze tweede aanhouding. De verdachte, een kweker, is inmiddels toegang ontzegd tot alle vestigingen van FloraHolland. Bovendien heeft FloraHolland beslag laten leggen op zijn bezittingen en op die van de eerdere verdachte. Deze werd begin april aangehouden en heeft inmiddels een bekentenis afgelegd.

De bedrijfsrecherche van FloraHolland heeft na onderzoek ontdekt dat de stapelwagens 'in versneden vorm' bij een sloperij in de Betuwe te koop werden aangeboden. Na aangifte bij de politie van de veiling in januari dit jaar, is er een onderzoek gestart door Politie Haaglanden onder leiding van een officier van justitie. Dit onderzoek leidde dinsdag 8 april tot de aanhouding van de eerste verdachte. Vanwege de veronderstelde aansprakelijkheid van de diverse partijen, heeft de civiele kamer van de rechtbank in Den Haag FloraHolland toestemming verleend beslag te laten leggen op alle bezittingen en tegoeden van de twee verdachten. FloraHolland wil hiermee de geleden schade en de gemaakte kosten op deze personen terugvorderen. De waarde van de verdwenen stapelwagens wordt geschat op 2,5 miljoen euro. Op basis van het proces-verbaal en het eigen onderzoek van FloraHolland, heeft de Directie het administratienummer van de betreffende kweker geblokkeerd waardoor hij geen producten meer op de veiling kan aanbieden.
Sinds 2000 zijn er bij de veiling ongeveer 16.000 aluminium stapelwagens verdwenen. De stapelwagens worden door leveranciers gebruikt om goederen te vervoeren van en naar het veilingterrein.

Maatregelen
FloraHolland heeft als gevolg van de diefstal een fors aantal maatregelen genomen om nieuwe uitstroom van de stapelwagens tegen te gaan. Zo is er versneld een nieuwe, fraudebestendige slotplaat (een borg) geïntroduceerd. De controles op het gebruik en misbruik van slotplaten en stapelwagens is geïntensiveerd op alle vestigingen van FloraHolland. Dit gebeurt onder meer door een mobiele controleploeg die 24 uur per dag en zeven dagen per week controleert. Verder zijn er op diverse locaties in de vestigingen extra camera's geplaatst. De maatregelen hebben er toe geleid dat sinds het najaar van 2002 geen uitstroom meer plaatsheeft.

FloraHolland
Op FloraHolland worden sierteeltproducten verhandeld via veilingklokverkoop en via bemiddeling (contractverkoop). FloraHolland heeft een jaaromzet van 1,9 miljard euro. Marktleider FloraHolland heeft vijf vestigingen verspreid over het land. Deze liggen nabij sierteeltproductiegebieden, in Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Venlo en Eelde. In totaal werken er bijna 3000 medewerkers bij FloraHolland.