RAND EUROPE

Immigrant in VS loopt achterstand in

Immigrant in VS loopt achterstand in

Zuid-Amerikaanse immigranten in de Verenigde Staten lopen in hoog tempo de maatschappelijke achterstand in ten opzichte van 'autochtone'zwarte en blanke Amerikanen. Dit blijkt uit onderzoek van RAND dat binnenkort wordt gepubliceerd in het American Economic Review. Derde generatie afstammelingen van Mexicanen en andere Zuid-Amerikanen die zich in de vorige eeuw in de VS vestigden, ontwikkelen zich vrijwel op dezelfde manier als Europese immigranten die destijds naar Amerika emigreerden; alleen in inkomen bestaat nog een klein verschil. Mannen met Zuid-Amerikaanse voorouders maken van generatie op generatie zelfs een dermate grote sprong in hun ontwikkeling dat de derde generatie in termen van opleidingsniveau nog maar nauwelijks verschilt van de gemiddelde Amerikaan. Het onderzoek werd uitgevoerd door James P. Smith, die RAND-leerstoel in Labor Markets en Demographic Studies bekleedt. RAND voert onderzoek en beleidsanalyses uit in opdracht van de overheid en andere instellingen en heeft vestigingen in de VS, Nederland, Engeland en Duitsland.

De uitkomsten wijken af van het algemeen gangbare beeld van de maatschappelijke kansen van immigranten in de VS. Volgens Smith komt dat doordat tot nu toe alleen momentopnamen werden gemaakt van de maatschappelijke positie van verschillende generaties. Dat geeft volgens hem een vertekend beeld. Smith heeft voor zijn onderzoek de economische en maatschappelijke ontwikkeling onder immigranten oer de afgelopen eeuw in kaart gebracht. Als verklaring voor zijn uitkomsten voert Smith de kwaliteit van het Amerikaanse onderwijs aan.

Een uitgebreide Engelstalige versie van het persbericht is te vinden op: http://www.rand.org/hot/press.03/05.22.html. Raadpleeg voor meer informatie over RAND www.rand.org.
Contact met de onderzoeker is mogelijk via het Office of External Communications van RAND in Santa Monica, telefoon: 001 310 451 6913 (-10 uur tijdsverschil).

23 mei 03 14:26