Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

23-05-2003

CNV Chemie en energie: "OPG-top zelf toe aan pilletje"

Volgens vakgroepbestuurder Peter Böseken van CNV Chemie en energie is de top van medicijnendistributeur OPG Groep N.V. zelf dringend toe aan een pilletje. De directie heeft een eindbod voor de nieuwe cao neergelegd wat echt nergens op slaat. Laat staan op de in het verleden behaalde resultaten. En let wel, die waren heel goed!

OPG biedt slechts een loonsverhoging met een hoog sigaar-uiteigen-zak gehalte. Zo wordt een loonsverbetering met 1 procent per 1 juli aanstaande toegezegd. Maar dat geld dient direct te worden besteed aan de verhoogde pensioenpremies, die eveneens met 1 procent stijgen. Waardoor er per saldo niet meer resteert dan de 1,25 procent eenmalige uitkering op 1 juli, die de directie dan ook toezegt. Dat is natuurlijk ver onder de maat, concludeert vakgroepbestuurder Peter Böseken glashard.

Böseken legde niettemin het onderhandelingsresultaat voor aan de leden, die het per omgaande naar de prullenbak verwezen. Terecht, zo stelt Böseken. Als je alleen al ziet dat de bedrijfsresultaten van OPG vorig jaar buitengewoon goed waren. De directie gaf zichzelf er wel 35 procent loon bij. En nu is het argument richting het personeel dat het allemaal minder moet omdat er wellicht minder gunstige tijden zitten aan te komen. Dat is wel heel erg selectief vooruit en achteruit kijken, als je het mij vraagt. Gewoon een kwestie van welke bewering je het beste uitkomt. En dat het bedrijf onweer vreest vanwege de dreigende woorden van minister De Geus kan natuurlijk niet voldoende zijn om onze, nota bene zeer gematigde, loonvraag van 2,5 procent zomaar van tafel te vegen. De kost gaat voor de baat uit. Akkoord, maar mag de gewone man dan ook eens genieten van de genoten baten?

Bij OPG Groep N.V. werken 1.200 mensen.

Houten, 23 mei 2003

Nadere inlichtingen:

Peter Böseken (vakgroepbestuurder):
06 - 51 60 20 43
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 3438 243