Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801
2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33
2513 AA 's-Gravenhage




Uw brief Ons kenmerk AI/PCIB/2003/8742

Onderwerp Datum Aanbieding inspectierapport van de 23 mei 2003 Arbeidsinspectie


Hierbij bied ik u het eindrapport aan van het inspectieproject "OPS 2001"van de Arbeidsinspectie. Voor dit project is bij 843 ondernemingen gecontroleerd of zij zich houden aan de bepalingen van de arbeidsomstandighedenwetgeving inzake het gebruik van vluchtige organische stoffen (VOS) die kunnen leiden tot het organisch psychosyndroom (OPS). Bedoelde bepalingen hebben vooral betrekking op het beoordelen van de risico's die het gebruik van VOS met zich brengen, het treffen van maatregelen indien daartoe aanleiding bestaat en het voorlichten en instrueren van werknemers over de risico's en daarmee samenhangende maatregelen.

Bij alle 843 inspecties is nagegaan of door de ondernemingen is voldaan aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien van de Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en de aansluiting bij een gecertificeerde Arbo-dienst.

Bij 70 offsetdrukkerijen en bij 65 autoschadeherstelbedrijven is geïnspecteerd op eventuele overtredingen van de vervangingsregeling van de Arbeidsomstandighedenregeling. Dit onderdeel van het project volgde uit de toezegging van mijn voorganger die is opgenomen in de brief van 7 september 1999 aan de Tweede Kamer (25 720 Nr. 13) over het organisch psychosyndroom.

De inspecties bij offsetdrukkerijen en autoschadeherstelbedrijven leveren een bemoedigend beeld op van de naleving van de vervangingsregeling. Bij de inspectie van 70 offsetdrukkerijen zijn 9 overtredingen van die regeling geconstateerd. Bij de 65 geïnspecteerde autoschadeherstelbedrijven bleef dit beperkt tot 3 overtredingen. Voor een regeling die op het moment van inspectie slechts één jaar in werking was voor deze sectoren, is dat een betrekkelijk gering aantal.

Anders ligt dit ten aanzien van de naleving van de arbozorgverplichtingen. Het betreft hier tekortkomingen van de RI&E of het Plan van Aanpak. Op deze twee onderwerpen waren




2






286 van de 843 ondernemingen in overtreding. Dit betekent dat 1 op de 3 geïnspecteerde bedrijven nog niet beschikte over een volwaardig arbozorgsysteem.

In totaal zijn 636 overtredingen geconstateerd in 419 bedrijven. Voor 544 overtredingen kreeg het bedrijf hiervoor een waarschuwing. In 1 geval werd het werk stilgelegd. Er zijn 91 boeterapporten opgemaakt.

Het rapport is voor de Arbeidsinspectie nog geen aanleiding OPS als prioritair onderwerp af te voeren en zal in het najaar van 2003 weer een inspectieproject VOS inrichten waarin parketleggers en binnenschilders vooralsnog de voornaamste doelgroep zullen zijn. Hoewel volgens het rapport het aantal bedrijven in de schilders- en vloerleggersbranche dat met vervanging bezig is, is verdubbeld, blijkt het aantal blootgestelden nog steeds hoog te zijn. Daarnaast blijkt uit signalen vanuit de praktijk dat met name bij parketleggers het (niet toegestane) gebruik van oplosmiddelen binnen de sector nog aanzienlijk kan zijn.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)