Gemeente Rotterdam

Raadsvergadering van 22 mei 2003


* Moties bij stand van zaken project Rotterdam Centraal
* Personalia

* Onderzoeksverordening vastgesteld; nog geen besluit over Boijmans van Beuningen

* Geen extra opvang alleenstaande vrouwen
* Gemeenteraad doet 22 moties af

* Gemeenteraad koopt aandelen Sparta

Moties van stand bij zaken project Rotterdam Centraal

De gemeenteraad heeft kennis genomen van de stand van zaken van het sleutelproject Rotterdam Centraal. In september 2002 is tussen het Rijk, NS, de stadsregio Rotterdam en de gemeente Rotterdam overeenstemming bereikt over het project Rotterdam Centraal. Een verwachte toename van het aantal reizigers, o.a. door de komst van de Hogesnelheidslijn en RandstadRail, maakt uitbreiding van het Centraal Station noodzakelijk.

Er wordt nu gewerkt aan een schetsontwerp van de bebouwing, buitenruimte en kunstwerken van het geïntegreerde CS-plan. Eén van de bouwstenen zal zijn een herkenbaar station, waar voetgangers prioriteit hebben boven andere verkeersstromen. De externe veiligheid vergt nog aandacht en onderzoek. Ook de economische ontwikkelingen dienen in het oog gehouden te worden. De ambitie is verder een betere verbinding tussen het station en de binnenstad te maken. Wat betreft het andere verkeer in de omgeving van het station is het uitgangspunt dat de verschillende verkeersstromen zo min mogelijk met elkaar conflicteren. Er moeten dus zo min mogelijk kruisingen/oversteekplaatsen op gelijk niveau zijn. De eerste ramingen sluiten op zon 460 miljoen 100 miljoen hiervan is voor rekening van de gemeente.

De PvdA-motie waarin het college wordt opgedragen met het rijk in onderhandeling te gaan over de financiering voor de realisatie van een integrale kap (overkapping), vanwege de aantrekkelijkheid van het station en het comfort voor de reiziger, wordt na hoofdelijke stemming met 25 tegen 15 stemmen verworpen.

De PvdA-motie waarin wordt verzocht om de tijdelijke tramhaltes te realiseren aan de Delftsestraat in plaats van aan het Kruisplein kreeg alleen steun van GroenLinks, D66 en de SP en werd dus verworpen.

De raad neemt de motie aan van VVD, LR en CDA waarin het college wordt verzocht om de verdere ontwikkeling ter hand te nemen en een goed, volwaardig en veilig Centraal Station te realiseren. De bouwstenen zoals die door het college zijn gepresenteerd, dienen daarvoor als uitgangspunt. Voor de motie stemden verder Christenunie, Stadspartij en de SP. Tegen stemden PvdA, D66, Nieuw Rechts en GroenLinks.

De gemeenteraad stemt unaniem in met de motie van de Stadspartij waarin het college wordt opgedragen grondige voorzorgsmaatregelen te nemen voor mensen met een handicap of kinderwagen en dit te doen in overleg met belangenverenigingen.

De Stadspartij-motie om de bouwput op te sieren met een kunstwerk wordt verworpen. Tegen zijn een meerderheid van LR, Nieuw Rechts en CDA. Ook VVD en PvdA stemmen verdeeld en de fracties van GroenLinks en D66 steunen de motie van de Stadspartij.

Wethouder Hulman zegt GroenLinks toe de mogelijkheid van een doorgang van de tram via de Conradtunnel niet te blokkeren als de variant via de Schiekadetunnel niet haalbaar blijkt.

Personalia

De gemeenteraad heeft de heer drs. F.A.H. Guis, de heer drs. R. van der Post, mevrouw drs. M. Linthorst, de heer drs. M. Schoon, de heer drs. K. Autar en de heer drs. F. Pluijmers benoemd tot leden van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam. Drs.R. Sörensen (Leefbaar Rotterdam) wordt geacht niet aan de stemming te hebben deelgenomen in verband met eventuele vermenging van belangen. Tot burgerraadslid voor de PvdA is toegelaten de heer B. Kilic, in de plaats van mevrouw A. Mol.

Onderzoeksverordening vastgesteld; nog geen besluit over Boijmans van Beuningen

De gemeenteraad heeft besloten het onderzoek naar het door het College gevoerde beleid bij museum Boijmans van Beuningen voorlopig uit te stellen. Het onderzoek was een verzoek van raadslid T.S.J. Cornelissen (SP). De commissie voor Cultuur en Sport heeft over het onderzoek een advies aan het College uitgebracht en stelt voor de rapportage van het College hierover af te wachten. Deze moet er binnen zes maanden zijn. De gemeenteraad heeft wel de Onderzoeksverordening vastgesteld, waarin wordt beschreven aan welke voorwaarden een onderzoek door de gemeenteraad moet voldoen.

Geen extra opvang alleenstaande vrouwen

De gemeenteraad heeft besloten de motie-Palm (SP) voor de opvang voor alleenstaande vrouwen als afgedaan te beschouwen. In deze motie pleit Palm voor preventieve maatregelen om het tekort aan plaatsen voor gezinnen met kinderen die dak- en thuisloos raken op te heffen. De gemeenteraad onderkent de behoefte aan opvang voor alleenstaande vrouwen met kinderen, maar geeft aan dat Rotterdam al werkt aan verschillende preventieve maatregelen om hieraan tegemoet te komen.

Gemeenteraad doet 22 moties af

Bij de behandeling van de halfjaarlijkse rapportage over de stand van zaken van moties en initiatiefvoorstellen heeft de Gemeenteraad besloten 22 moties als afgedaan te beschouwen. 1. Motie-Aubert over herverkaveling van bedrijven die niet aan diep vaarwater hoeven te liggen: het uitplaatsen van niet-havengebonden activiteiten is geen collegeprioriteit. Ook de voortgang van het BRG-programma, het Havenplan 2020 en de komende ontwikkelingen in het Waal/Eemhavengebied maken de motie overbodig. 2. Motie-Peet over verbetering ontsluiting Vierhavengebied: de planontwikkeling rond de Parklane is sinds de indiening van de motie volop doorgegaan. Met deze voorgestelde en uitgevoerde maatregelen is al uitvoering gegeven aan het gestelde in de motie. 3. Motie-Kruse/Aubert over het uitbreiden van de regeling duurzame gebruiksgoederen: in de vergadering van 5 april 2001 heeft de raad besloten de Duurzame-gebruiksgoederenregeling te verbreden tot alle belanghebbenden die niet (langer) arbeidsintegrabel zijn en die drie jaar of langer van een inkomen op bijstandsniveau leven. In het beleidsverslag Abw 2002 wordt globaal, op basis van bestandsselectie, het aantal mensen dat gebruik gemaakt heeft van Kruse/Aubert vermeld.
4. Motie-Van Duin over het gebruik van videobewaking in winkelstraten: het cameratoezicht wordt in 2003 in elk geval in het centrum uitgebreid. De uitbreiding rond het Centraal Station is inmiddels gerealiseerd. De bestaande cameratoezichtprojecten blijven gehandhaafd.
5. Motie-Cremers over de bevordering van plaatsing van ondergrondse afvalcontainers: de gemeenteraad heeft reeds uitgesproken te streven naar 80 % (i.p.v. 10 %) ondergrondse plaatsing van containers.
6. Motie-Bolsius over een volwaardige sportopleiding in Rotterdam: Verkenningen van de gemeente en een aantal onderwijsinstituten heeft inmiddels geleid tot de start van een VMBO-opleiding en een aanzienlijke uitbreiding van de MBO-sportopleiding. Voor HBO-opleidingen heeft het ministerie geen toestemming gegeven. 7. Motie-Peet over beheer en onderhoud openbaar gebied Rotterdam CS: één en ander is vastgelegd in het Programma van Eisen van het sleutelproject Rotterdam Centraal.
8. Motie-Van Ravesteijn over rekening houden met de opvattingen en culturele achtergronden van Rotterdammers bij onderhoud, herstel en inrichting van de publieke ruimte: dit onderwerp is besproken in de workshop Buitenruimte. Aanbevelingen om her en der plekken te accentueren, zodat bepaalde groepen mensen trots kunnen zijn op die plekken en het betrekken van zoveel mogelijk verschillende mensen aan de voorkant van het planproces worden al in de praktijk gebracht.
9. Motie-Korthals over een jaarlijkse subsidie voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest: wordt besproken bij de onderhandelingen met het Rijk over de Cultuurperiode 2005-2008.
10. Motie-Hulman over het wegsleepbeleid: er is een nieuwe gemeentelijke wegsleepverordening. Ook worden naast parkeercontroleurs (BOAs parkeren) alle fiscaal controleurs aangewezen als toezichthouder in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. De politie heeft voldoende wegsleepcapaciteit. Afgesproken is het handhavingsbeleid te monitoren. 11. Motie-Van Muijen over een eenvoudige taakstelling in jaarplannen Algemene bijstandwet: In het Abw-beleidsplan 2003 en beleidsplan Werk en Activering 2003 zijn de te realiseren belangrijkste resultaten in meetbare, eenduidige en haalbare jaartaakstellingen vermeld.
12. Motie-Couwenberg over blindentuin en toegankelijkheid thematuinen Zuiderpark: in het Masterplan Zuiderpark is een thematuin conform de motie opgenomen.
13. Motie-Van Middelkoop over de realisatie lokale cultuurcentra: het College onderkent de wenselijkheid van lokale cultuurcentra en toont zich actief in de daadwerkelijke realisering ervan. 14. Motie-Geluk over de aanpak veelplegers: de aanpak van veelplegers vormt een expliciet benoemde doelstelling van het veiligheidsbeleid en is herhaaldelijk onderwerp van gesprek met partners op niveau de stad en het Rijk. Politie en Openbaar Ministerie hebben zich geschaard achter de doelstellingen van het vijfjaren-actieprogramma Veilig.
15. Motie-V.d. Born over alternatieven herzonering: de Stadsregio heeft in het voorstel voor zoneaanpassing een deel van het verzoek gehonoreerd. De wijk De Esch blijft deel uitmaken van zone 5300. 16. Motie-Bourzik over de oprichting van een centraal gemeentelijk stageloket: is al uitgevoerd.
17. Motie-Mol over opvoeren van de voorstelling Rock to Marock in de Burgerzaal: om logistieke redenen was het niet mogelijk de voorstelling in de Burgerzaal voorafgaand aan een raadsvergadering uit te voeren. Het College en de gemeenteraad ontvingen een uitnodiging voor een voorstelling in een buurthuis. 18. Motie-Duys over een financiële bijdrage aan de Allochtone Vrouwentelefoon: deze motie is inmiddels uitgevoerd. Door dir. SoZaWe is voor 2003 een beschikking afgegeven ter grootte van het gewenste bedrag (58.000).
19. Motie-Erdal over subsidie voor DelMaTur: DelMaTur heeft inmiddels een beschikking ontvangen waarmee hen voor het jaar 2003 55.000 in het vooruitzicht is gesteld.
20. Motie-V.d. Born over herzonering II, aanpak zwartrijden en vergroting veiligheid OV: de RET heeft voorgesteld de helft van de opbrengsten van de herzonering (circa 2 miljoen) vanaf 2004 te bestemmen voor extra toezicht op de metrostations in combinatie met de tourniquets.
21. Motie-Harbers over zonegrens ter hoogte van Essenlaan: de Stadsregio heeft in het voorstel voor de zoneaanpassing een deel van het verzoek gehonoreerd. De wijk De Esch blijft deel uitmaken van zone 5300.
22. Motie-Smit over hogere boetes in het openbaar vervoer: dit signaal is overgebracht aan de nieuwe Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat en aan de Minister van Verkeer en Waterstaat.

De raad heeft ingestemd met de manier waarop het College voortaan met niet-aangenomen moties omgaat.

Gemeenteraad koopt aandelen Sparta

De gemeenteraad heeft besloten om de aandelen van de BV Stadion Sparta Rotterdam voor een bedrag van 6 miljoen te kopen. Met dit bedrag kan de club Sparta (BVO Sparta Rotterdam BV) het grootste deel van haar schulden aflossen. Aan de koop is een aantal voorwaarden verbonden, zoals de garantie van sluitende exploitatie van de BVO Sparta door de sponsors, tot en met het seizoen 2005/2006. Tevens zullen alle bestuursleden van de organisaties die tot het Sparta-organisatie behoren hun functie ter beschikking moeten stellen. Het huidige overbruggingskrediet aan de BVO Sparta wordt voor maximaal 1 miljoen en gedurende een periode van maximaal 1 jaar verlengd. Sparta mag tot en met 31 december 2004 de aandelen van de gemeente terugkopen voor tenminste 6 miljoen.

De PvdA steunt het voorstel onder voorwaarde dat de rentelasten van 300.000 euro per jaar niet op de begroting drukken en dient in tweede termijn een amendement in waarin zij voorstelt dat de rentelasten worden doorberekend in de door de BVO Sparta te betalen huur. GroenLinks steunt het amendement, dat wordt verworpen.

De ChristenUnie-SGP dient een amendement in om het voorstel te wijzigen en stelt voor dat Sparta de aandelen uiterlijk per einde seizoen 2005/2006 terugkoopt voor een bedrag van minimaal 6 mln. Euro vermeerderd met de toegerekende rente en onder de voorwaarde van aflossing van het restant van het overbruggingskrediet. De heer R. Moti (PvdA) steunt het amendement, dat wordt verworpen.

De VVD (Harbers) dient een amendement in en stelt voor uit het voorstel te schrappen dat Sparta tot en met 31 december 2004 het recht wordt verleend de aandelen terug te kopen voor een bedrag van tenminste 6 mln. Euro vermeerderd met de toegerekende rente en onder de voorwaarde van aflossing van het restant van het overbruggingskrediet. VVD, CDA en SP steunen het amendement, dat wordt verworpen.

Leefbaar Rotterdam dient een motie in en verzoekt het college een onderzoek te doen naar het multifunctioneel maken van het stadion omdat het stadion op dit moment minimaal gebruik maakt van haar capaciteiten. D66 stemt tegen, de motie wordt aanvaard.

Leefbaar Rotterdam verzoekt het college erop toe te zien dat er garanties van de sponsors worden verstrekt voor de duur van de overeenkomst en in de tekst meerjarig wordt gewijzigd in drie- jarige licentie. Raadslid Siemons onthoudt zich van stemming, m.u.v. drie leden van de fractie stemmen PvdA en D66 tegen, de motie is aanvaard.

Leefbaar Rotterdam constateert dat door de aankoop van de aandelen Sparta een doorstart kan maken en wil bevorderen dat een vertegenwoordiging van de supporters plaats neemt in de Stichting Sparta 1888 of in ieder geval dat de inbreng van supporters wordt gewaarborgd en dient daartoe een motie in. GroenLinks, D66 en de ChristenUnie-SGP stemmen tegen, de motie wordt aanvaard.

De Stadspartij vindt dat de binding van de BVO Sparta en de bewoners in de wijk verbetering behoeft en draagt het college in een motie op te stimuleren dat organisaties uit de wijk zich in de (bedrijfs)ruimten het stadion kunnen vestigen. Voor stemmen PvdA, SP, Stadspartij en D66. De motie wordt verworpen.

Om diezelfde binding te vergroten dient de Stadspartij een tweede motie in waarin zij voorstelt dat het huidige park naast het stadion weer wordt omgevormd tot het officiële trainingsveld van BVO Sparta onder de naam het Jayne Mansfield. (Zij verrichte de historische aftrap in Het Kasteel bij de wedstrijd Sparta-Dos in 1957. De PvdA fractie stemt tegen, 1 lid van Leefbaar Rotterdam en de fractie Maronier stemmen tegen, de motie wordt aanvaard.

Het debat wordt afgesloten met een hoofdelijke stemming over het gehele voorstel. Het voorstel wordt met 24 stemmen voor aangenomen. 15 leden van de raad stemmen tegen.