Laurus NV

Laurus bouwt Konmar Supermarkten om en herstructureert Finance & Administration

In het kader van de verdere verbetering van de bedrijfsvoering is Laurus voornemens de nog resterende 79 filalen van Konmar Supermarkten (de middelgrote supermarkten) om te bouwen naar Super De Boer en Edah. Tevens is Laurus van plan de afdeling Finance & Administration (F&A) te herstructureren.

Ombouw Konmar Supermarkten

Begin januari 2003 kondigde Laurus aan zes Konmar Supermarkten om te zullen bouwen naar drie Edah- en drie Super De Boer-supermarkten. Het ging om een test, die moest uitwijzen of het scenario waarin Laurus op termijn ook haar overige 79 Konmar Supermarkten naar deze twee formules zou kunnen ombouwen het juiste was. Zoals aangekondigd, is de test in de maand mei geëvalueerd.

Gebleken is dat de ombouw een gunstig effect heeft op de rentabiliteit van de vestigingen, met name door een daling van de personeels- en dervingskosten. Ook het ombouwproces zelf is goed verlopen. Het voornemen is dan ook om verder te gaan met de ombouw van Konmar Supermarkten naar Super De Boer en Edah. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de marktposities van Super De Boer en Edah verder versterkt worden. De ombouw heeft geen betrekking op de grote Konmar Superstores, waarvan Laurus er een kleine vijftig exploiteert.

De ombouw van de 79 Konmar Supermarkten is gepland vanaf september 2003. Naar schatting 30 winkels worden omgebouwd naar Edah en de overige winkels naar Super De Boer. Gestart wordt met de ombouw van een aantal winkels naar Super De Boer, waardoor een langere voorbereidingstijd voor Edah ontstaat. Dit in verband met andere werkmethodieken bij Edah. Het streven is om voor juli 2004 alle winkels om te bouwen, waarvan plusminus 30 gedurende de periode september tot en met november 2003 en de resterende winkels in het eerste halfjaar van 2004. Per week zullen gemiddeld twee winkels worden omgebouwd.

De ombouw zal gevolgen hebben voor naar verwachting 500 medewerkers, waarvan 200 hulpkrachten. Zij zullen in ieder geval niet werkzaam kunnen blijven in hun eigen winkel. Getracht wordt gedwongen ontslag zoveel mogelijk te vermijden door interne herplaatsing. Voorzover dit niet mogelijk is, zal contact worden gelegd met collegabedrijven en fabrikanten teneinde de herplaatsingsmogelijkheden daar te onderzoeken. Aan de Centrale Ondernemingsraad is gevraagd advies uit te brengen over het voornemen tot ombouw.

Herstructurering Finance & Administration

Aan de Centrale Ondernemingsraad is tevens om advies gevraagd over de voorgenomen herstructurering van de afdeling F&A. Deze is nu nog gevestigd op vier locaties, te weten: Hoogeveen, Helmond, Den Bosch Balkweg en Den Bosch De Hooge Donken. In de nieuwe aanpak worden diensten in elkaar geschoven en wordt het aantal locaties beperkt tot twee. Vanuit Den Bosch Balkweg zal de gehele Financiële Administratie worden gevoerd (inclusief Vastgoed- en Goederenadministratie), vanuit Hoogeveen de Salaris- en Personeelsadministratie. Het doel is te komen tot verhoging van betrouwbaarheid en kwaliteit van de dienstverlening, verhoogde efficiency en besparing van kosten. Het plan is om op korte termijn met de uitvoering van de plannen te starten. De afronding van de verhuizingen is gepland voor het einde van dit jaar. De optimalisatie van de processen loopt door tot het tweede kwartaal van 2004.

Door de herstructurering zal het totaal aantal arbeidsplaatsen (FTE's) bij F&A worden teruggebracht van 220 naar 140. Het aantal externe FTE's wordt gereduceerd van 53 tot 0, het aantal interne FTE's van 167 tot 140.

Laurus is ervan overtuigd dat de ombouw van Konmar Supermarkten en de herstructurering van F&A zullen bijdragen aan een verder herstel van de onderneming. Met de Vakorganisaties zal overleg worden gepleegd over de toepassing van het Sociaal Plan Laurus Totaal.