Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
23 mei 2003

BELEVINGSMONITOR SARS
De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Ross-Van Dorp ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de nul-meting van de belevingsmonitor SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Uit de nulmeting blijkt dat de ziekte SARS in de top vijf van de zorgenlijst van de Nederlandse bevolking staat. Een pro-actieve benadering bij de informatievoorziening over SARS is en blijft daarom gewenst.
De kans om de ziekte zelf te krijgen wordt door de Nederlandse bevolking niet hoog ingeschat. Alleen uit de antwoorden op vragen over het vliegverkeer blijkt enige onzekerheid. In de communicatie wordt daarom extra aandacht besteed aan enkele maatregelen die in dit kader worden getroffen. Zo wordt er een folder ontwikkeld met informatie aan reizigers die van en naar besmette gebieden vliegen. De folder wordt vertaald in het standaard-Chinees, Engels, Frans, Spaans, Turks en standaard-Arabisch en wordt uitgedeeld in vliegtuigen die van en naar besmette gebieden vliegen. Ook wordt de folder verspreid op Nederlandse luchthavens.

De pers en andere relevante doelgroepen worden door middel van een mailinglist regelmatig voorzien van het laatste nieuws op SARS-gebied. RVD, 23.05.2003