Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
23 mei 2003

PERSOONSGEGEVENS ON LINE BESCHIKBAAR

Een beperkt deel van de persoonsgegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) komt on line beschikbaar voor overheidsinstanties die regelmatig gebruik maken van deze gegevens. Daarvoor wordt een landelijk raadpleegbare deelverzameling (LRD) aangemaakt. Alleen geautoriseerde afnemers hebben toegang tot deze gegevens. Dat heeft het kabinet op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) besloten.

Snelle toegang tot persoons- en adresgegevens is van belang voor bepaalde afnemers van GBA- gegevens. Centra voor Werk en Inkomen kunnen beter fraude bestrijden als zij bij lokethandelingen gegevens van hun cliënten direct kunnen controleren. Ook voor de politie is on line beschikbaarheid een belangrijk hulpmiddel bij het voeren van een lik-op-stuk-beleid.

De LRD is een deelverzameling van gegevens uit de gemeentelijke basisadministraties. Naam, adres, nationaliteit, geboorteplaats, geboortedatum en sofi-nummer worden in het LRD opgenomen. De gemeenten leveren deze gegevens en blijven verantwoordelijk voor de juistheid ervan. Het beheer en de beveiliging van de LRD is de verantwoordelijkheid van de minister van BZK. Toegang tot on line gegevens is voorbehouden aan de huidige afnemers van GBA-gegevens op basis van de voor hen geldende autorisatie. Afnemers krijgen zo nooit meer gegevens dan waartoe zij bevoegd zijn. RVD, 23.05.2003