Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Algemene Zaken

Persbericht ministerraad
23 mei 2003

BENOEMING LEDEN COMMISSIE VAN TOEZICHT OP DE

VEILIGHEIDSDIENSTEN
De ministerraad heeft er op voorstel van de minister-president en de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie mee ingestemd om mevrouw mr. I.P. Michiels van Kessenich-Hoogendam voor te dragen voor benoeming als voorzitter van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en de heer mr.dr. C. Fasseur als lid van deze commissie. De benoemingen gaan in op 1 juni 2003.

De Commissie van Toezicht, die beheersmatig is ondergebracht bij het ministerie van Algemene Zaken, is een onafhankelijk orgaan dat toezicht gaat uitoefenen op de rechtmatigheid van de uitvoering van de medio 2002 aangenomen Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de Wet veiligheidsonderzoeken. De commissie geeft gevraagd en ongevraagd adviezen en informatie aan de betrokken ministers. Ook adviseert de commissie de betrokken ministers gevraagd en ongevraagd bij de behandeling en beoordeling van klachten over de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De Commissie van Toezicht draagt bij aan de publieke en parlementaire controle op de AIVD, de MIVD en de coördinator van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Mevrouw Michiels van Kessenich-Hoogendam was coördinerend vice-president in het Gerechtshof in Den Haag en is voorzitter van het Kapittel voor de Civiele Orden. De heer Fasseur is raadsheer in het Gerechtshof in Amsterdam en emeritus hoogleraar geschiedenis te Leiden. De voorzitter en leden van de Commissie van Toezicht worden voor deze functie halftime aangesteld.
RVD, 23.05.2003