Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
23 mei 2003

WETTELIJKE RENTE VERLAAGD VAN ZEVEN NAAR VIJF PROCENT

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Donner van Justitie mee ingestemd om de wettelijke rente met ingang van 1 juli 2003 te verlagen van zeven naar vijf procent. De wettelijke rente is de rente die de schuldeiser krachtens wet kan vorderen van een schuldenaar die nalatig is in het voldoen van een geldsom. De laatste wijziging van de wettelijke rente vond plaats op 1 januari 2002.

Vanwege de invoering van de euro op 1 januari 2002 dient een nieuwe berekeningswijze te worden vastgesteld voor de wettelijke rente. Als nieuwe referentierente voor de berekening van de hoogte van de wettelijke rente is gekozen voor de herfinancieringsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is het tarief voor de basisherfinancieringstransacties waarmee banken wekelijks door de ECB van liquiditeiten worden voorzien.

De hoogte van de wettelijke rente wordt aan de hand van de volgende formule vastgesteld: herfinancieringsrente ECB + 2,25% punt, met een afronding naar boven of beneden. Die ophoging van 2,25% punt is noodzakelijk om te voorkomen dat de wettelijke rente lager zou kunnen uitvallen dan de rente die banken gemiddeld in rekening brengen voor voorschotten die in rekening-courant zijn opgenomen. Als peildata voor eventuele wijzigingen van de wettelijke rente blijven ultimo april en ultimo oktober gelden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het concept-besluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad. RVD, 23.05.2003