Gemeente Utrecht

ROMEINSE WEG OPGEGRAVEN IN LEIDSCHE RIJN

Opnieuw bewijs dat gemeentelijke archeologie niet de dupe moet worden van nieuwe wet

Utrechtse archeologen zijn opnieuw verrast in Leidsche Rijn. De Romeinse weg, die bijna tweeduizend jaar geleden de verschillende forten en wachttorens met elkaar verbond, is deels blootgelegd. In het weekend van 24 en 25 mei kunnen bezoekers aan het Romeinse schip ook een blik werpen op deze bijzondere weg.

De weg, waarvan het talud te zien is, is ernstig bedreigd geweest door de Rijn. Dat moet zijn geweest in de tijd dat het Romeinse schip is vergaan. De Romeinen hebben daarom niet alleen het talud verstevigd met basaltblokken en graszoden, maar ze hebben in de rivier ook kribben van palen en dikke planken gebouwd om de stroom van de rivier te verleggen.

Het is na de vondst van het Romeinse schip en de wachttoren (vijftig meter van de nu gevonden Romeinse weg) opnieuw een mooi resultaat van het archeologisch onderzoek dat continue door de gemeente Utrecht in de Leidsche Rijn wordt uitgevoerd.

Jan van Zanen, wethouder monumenten van Utrecht, noemt het opnieuw een bewijs dat de gemeentelijke archeologie niet de dupe moet worden van nieuwe wetgeving. "50% van alle opgravingen in ons land wordt onder de verantwoordelijkheid van de gemeentelijke archeologie uitgevoerd."

Het rijk wil nieuwe wet- en regelgeving voor de archeologie invoeren. Versnippering van het onderzoek en ingewikkelde nieuwe regeltjes die daarvan het gevolg kunnen zijn, zullen deze prachtige voorbeelden van archeologisch onderzoek door gemeenten in de toekomst veel moeilijker maken.

Wethouder Jan van Zanen heeft al eerder het initiatief genomen om samen met collega's uit Amsterdam, Den Haag, Den Bosch, Nijmegen, Haarlem en Groningen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen te gaan praten om de voorgenomen wetgeving te verbeteren.

Noot voor de media:
Wethouder Jan van Zanen bezoekt samen met de gemeentelijke archeologen de Romeinse weg op zaterdag 24 mei om 09.00 uur. De mogelijkheid bestaat voor de pers om hierbij aanwezig te zijn. Meer informatie is te krijgen bij Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, telefoon 06-250 327 31

Utrecht, 23 mei 2003.