Vlaamse overheid

Op voorstel van minister vice-president Renaat Landuyt en van Vlaamse minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering beslist tot wijziging van het besluit over het impuls- en ondersteuningsprogramma van de meerwaardeneconomie. De wijzigingen kaderen in de verdere uitbouw van de collectieve dienstverlening en zijn een weerslag van de verdere Vlaamse invulling van de engagementen afgesproken in het Samenwerkingakkoord tussen de Federale Staat, de Gewesten en de Duitstalige Gemeenschap betreffende de sociale economie. Met dit besluit wil de Vlaamse regering zorgen voor een gezamenlijke financiering van meer duurzame jobs in de landschapszorg en de jeugd- en cultuursector. Dat zal leiden tot 50 bijkomende jobs. Deze jobs zullen worden ingevuld door werkzoekenden uit de kansengroepen (laaggeschoolden, langdurig werkzoekenden,.). Hiermee wordt de combinatie van cultuur, jeugd en werkgelegenheid in praktijk omgezet.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering legt principieel de normen vast voor de brandpreventie in de erkende initiatieven voor buitenschoolse opvang. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Het decreet van 18 mei 1999 betreffende de geestelijke gezondheidszorg voorziet jaarlijks 297.475 euro voor multidisciplinaire ondersteuning van de geestelijke gezondheidszorg. De Vlaamse regering keurt een overeenkomst met de Vlaamse vereniging voor Geestelijke Gezondheid goed die deze subsidiëring voor drie jaren garandeert.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 154.507 euro toe aan de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg voor het jaar 2003.


* * *

Het Provinciaal Centrum voor de Opsporing van Metabole Aandoeningen krijgt een subsidie van 173.000 euro voor een grondige evaluatie van het gebruik van de Tandaem- Massa-Spectrometrie in de opsporing van aangeboren metabole aandoeningen.


* * *

De Vlaamse regering benoemt volgende Rode Kruis prominenten: dr. Philippe Vandekerckhove als lid van het Directiecomité Humanitaire Diensten en het Directiecomité voor het Bloed, en Wilfried Remans als lid van het Directiecomité Humanitaire Diensten.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering keurt principieel een besluit goed betreffende tijdelijke projecten samenwerking gewoon en buitengewoon onderwijs. De projecten moeten leerlingen met leerproblemen en/of -stoornissen de mogelijkheid geven binnen de gewone school opgevangen te worden. De aan de hand van selectiecriteria geselecteerde samenwerkingsverbanden kunnen genieten van bijkomende ondersteuning onder de vorm van extra lestijden of -uren en een extra werkingsbudget voor de school voor buitengewoon onderwijs voor de creatie van een ondersteuningsteam, extra lestijden of -uren voor coördinatie en begeleiding van het samenwerkingsverband en een extra werkingsbudget voor nascholing, verplaatsing en materiaalontwikkeling. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de inrichtende machten en de representatieve vakorganisaties. Het besluit wordt daarna voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat instemt met volgende 3 internationale overeenkomsten: de Overeenkomst betreffende de bouw en de exploitatie van een Europese
synchrotronstralingsinstallatie, de Overeenkomst tussen België en Nederland betreffende de gezamenlijke deelname aan de Europese synchrotronstralingsinstallatie, en het Protocol van toetreding van Nederland tot de Overeenkomst betreffende de bouw en de exploitatie van een Europese synchrotronstralingsinstallatie. Dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van state.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen 'Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst', 'Historisch gegroeid bedrijf Cordeel te Hoeselt', 'Historisch gegroeid bedrijf Lotus Bakeries te Lembeke' en 'Historisch gegroeid bedrijf Spano te Oostrozebeke'. Deze besluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na de selectieprocedure en het advies van het IWT- Vlaanderen, aanvaardt de Vlaamse regering 11 nieuwe projecten en verlengt 15 lopende projecten in het kader van het contractueel landbouwkundig onderzoek (CLO), oproep 2003. Het CLO heeft tot doel de productiviteit, het concurrentievermogen, de kwaliteit en de duurzaamheid in de land- en tuinbouw te stimuleren. De onderzoeksprojecten hebben een collectief karakter in die zin dat ze gericht zijn op de bevordering van de sector en niet op het oplossen van problemen van individuele land- of tuinbouwbedrijven. De projecten worden uitgevoerd door onderzoeksploegen van Vlaamse universiteiten, onderzoeksinstellingen en proefcentra.


* * *

De Vlaamse regering draagt Pieter Marinus voor als bestuurder en vertegenwoordiger van de
Participatiemaatschappij Vlaanderen bij het Bedrijvencentrum Waasland nv ter vervanging van ontslagnemend bestuurder Annemie Janssens.


* * *

De Vlaamse regering draagt Werner Decrem voor als bestuurder en vertegenwoordiger van de
Participatiemaatschappij Vlaanderen bij de nv Blairon ter vervanging van ontslagnemend bestuurder Geert Fierens.


* * *

De Vlaamse regering draagt Bart De Smet voor als bestuurder en vertegenwoordiger van de
Participatiemaatschappij Vlaanderen bij de cvba Trividend ter vervanging van ontslagnemend bestuurder Geert Fierens.


* * *

De Vlaamse regering draagt Werner Decrem voor als bestuurder en vertegenwoordiger van de
Participatiemaatschappij Vlaanderen bij de nv Vlaams Engineering en Test Centrum (VETC) ter vervanging van ontslagnemend bestuurder Geert Fierens.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit inzake sociaal-cultureel volwassenenwerk. Het betreft in hoofdzaak het uitwerken van werkbare procedures voor de erkenning, de subsidiëring en de intrekking van erkenning van vormingsinstellingen voor sociaal-cultureel volwassenenwerk. Dit zorgt voor een vermindering van de administratieve last en een vereenvoudiging van de juridisch-technische procedures. Verder behandelt het besluit de evaluatie en werking van de organisaties voor sociaal-cultureel volwassenenwerk. Tevens wordt er een beleidsplan voorzien dat onder meer van belang is voor het bepalen van de subsidies. Ten slotte wordt de werking van de adviescommissie geregeld. De adviescommissie evalueert de beleidsplannen van alle werksoorten en beoordeelt de specialiteit van de werking van gespecialiseerde werkingsinstellingen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van state.


* * *

De Vlaamse regering beslist Didier L'Homme, adjunct van de directeur bij de administratie Cultuur, afdeling Jeugd en Sport, voor te dragen als lid van de algemene vergadering van de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme. Didier L'Homme vervangt Dirk Vandeweyer, aan wie eervol ontslag wordt verleend.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel twee besluiten goed betreffende de evaluatie en bijsturing van het stambesluit Vlaamse openbare instellingen (VOI's) en het personeelsstatuut Vlaamse wetenschappelijke instellingen (VWI's) inzake reis- en maaltijdvergoedingen. Het voorstel tot bijsturing beoogt een duidelijkere formulering en wil misbruiken tegengaan. Zo bevat het onder meer een bepaling over het te laat indienen van onkostenstaten, tuchtstraffen bij misbruiken en voorziet het een afzonderlijke afdeling dienstverplaatsingen met dienstboten en het toekennen van een meer gediversifieerde maaltijdvergoeding. Over deze besluiten wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties. Daarna worden ze voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel het besluit van 1 juni 1995 inzake de oprichting en samenstelling van een raad van beroep voor sommige Vlaamse openbare instellingen (VOI's). Dit wijzigingsbesluit regelt de toekenning van stemrecht aan de voorzitter of plaatsvervangend voorzitter in de drie kamers van de raad van beroep voor sommige VOI's. Daarnaast dient ook een assessor van het VSOA deel uit te maken van de raad van beroep en dient het aantal assessoren namens de overheid uitgebreid te worden met een lid. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering kent verlof voorafgaand aan de pensionering toe aan Robert Collin, afdelingshoofd bij de administratie AAD, Marc De Gryze, directeur bij de administratie AMINAL, Frans Van De Maele, directeur- ingenieur bij de administratie AMINAL, Jozef Van Eeckhoudt, directeur-ingenieur bij de administratie AMINAL, Adelin Ghyselinck, directeur bij de administratie AROHM, Jozef Verbeeck, directeur-ingenieur bij de administratie AWV, Gilbert Everars, directeur bij de administratie AWV, en Walter Bostoen, directeur-ingenieur bij de administratie AWV.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

Na beslissing van de selectiecommissie, stelt de Vlaamse regering Gino Vanspauwen aan tot algemeen directeur van de luchthaven Oostende.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering kent verlof voorafgaand aan de pensionering toe aan Laurent Van Damme en Roger De Muylder, directeurs bij de administratie Economie van het departement Economie, Werkgelegenheid, Binnenlandse Aangelegenheden en Landbouw, en aan Pieter Ost afdelingshoofd in hetzelfde departement.


* * *

In het kader van de toepassing van de economische expansiewetgeving van 15 december 1993 kent de Vlaamse regering een investeringspremie toe aan het aannemingsbedrijf NV Aertssen in Stabroek.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering het besluit inzake de organisatie van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM) en het personeelsstatuut definitief goed. Het besluit neemt een aantal rechten en plichten over uit het vorige personeelsstatuut van de VHM zoals de functioneringsevaluatie van de adjunct-leidend ambtenaar, de definiëring van een functionele loopbaan in de graad van ingenieur en de toekenning van maaltijdcheques. Daarnaast wijzigt het besluit artikelen of vult ze aan wanneer het stambesluit daar toelating voor geeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor de functioneringsevaluatie van leden van de stafdiensten, de tuchtregeling van het hoofd van de interne audit en de toelage voor gevaarlijk, ongezond of hinderlijk werk.

Op voorstel van Vlaams minister Guy VANHENGEL :

De Vlaamse regering stemt in met de verklaring van Kopenhagen van 13 maart 2003 tegen het gebruik van doping in de sport goed. Door de ondertekening van de verklaring engageert de regering zich om de tekst van de uniforme dopingcode van het Wereld Antidoping Agentschap (WADA) zoals voorgesteld in Kopenhagen te aanvaarden en te implementeren in de Vlaamse wetgeving.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

De Vlaamse regering stemt in met een wijziging van een koninklijk en een ministerieel besluit. Het betreft de wijziging van de koninklijke besluiten van 7 mei 2002 en 19 juli 2000 inzake het vervoer van zaken over de weg en de inning en de consignatie van een som bij het vaststellen van sommige overtredingen bij vervoer over de weg, en het ministerieel besluit van 8 mei 2002 ter uitvoering van het KB van 7 mei 2002. De voornaamste wijzigingen betreffen de vaststelling van de erkenningscriteria voor de instellingen die de cursussen vakbekwaamheid willen organiseren en de invoering van het bestuurdersattest. Dit is een nieuw boorddocument dat verplicht is voor elke bestuurder die onderdaan is van een staat die geen lid is van de Europese Economische Ruimte en die een internationaal vervoer tegen vergoeding uitvoert met een in België ingeschreven voertuig onder dekking van een vergunning communautair vervoer.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit van 10 oktober 1974 betreffende het algemeen reglement op de technische eisen waaraan de bromfietsen, de motorfietsen en hun aanhangwagens moeten voldoen. Het voorgestelde ontwerp-KB heeft tot doel de bromfietsen, motorfietsen en hun aanhangwagens, net zoals de andere motorvoertuigen gebruikt op de openbare weg, te onderwerpen aan een technische keuring. De keuring wordt uitgevoerd door erkende instellingen, die hiervoor een vergoeding ontvangen van de houder van het voertuig.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp-KB tot wijziging van het KB van 23 december 1998 inzake uitrusting van zeeschepen en tot wijziging van het KB van 20 juli 1973 houdende het zeevaartinspectiereglement. Met de wijzigingen worden de Europese richtlijnen 2002/75/EG en 2002/84/EG respectievelijk geheel en gedeeltelijk omgezet in Belgisch recht.


-----
einde

-----


---