Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 23-05-2003 Persbericht; geweld tegen politie (JC 16.00u) vrijdag 23 mei 2003

District Maastricht

Maastricht; geweld tegen politie
Omstreeks 12.30 uur zag een onopvallende politiepatrouille, een bestuurder van een personenauto diverse verkeersovertredingen plegen. Daarom gaf een inmiddels ter assistentie gekomen opvallende patrouille de bestuurder, op de Parmastraat in Maastricht, een stopteken waaraan deze voldeed. De man stapte uit en begon meteen tegen de agenten te schreeuwen.
Dit trok de aandacht van diverse bewoners van de straat, waarvan zich een aantal mengde met de bekeuringsituatie en er een dreigende situatie voor de agenten ontstond. Daarom werd om assistentie van collegas gevraagd.
Eén van de omstanders pakte uit de stilgezette auto een honkbalknuppel en dreigde daarmee een van de agenten te slaan. De agent zag zich hierdoor genoodzaakt pepperspray te gebruiken, waarop de man de knuppel liet vallen. Op datzelfde moment belaagden 3 andere mannen (ook uit de omstanders) andere agenten. In het handgemeen, dat hierbij ontstond, gebruikten agenten twee maal pepperspray om de aanval te weren.

Van de vier verdachten konden ter plaatse twee (de 58- en 28 jarige inwoners van Maastricht) worden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau van Maastricht alwaar zij werden ingesloten. Eén van de vier belagers (een 32- jarige inwoner van Maastricht) meldde zich korte tijd later vrijwillig aan het politiebureau. Ook hij werd aangehouden en ingesloten.
Van de vierde verdachte, zijn identiteit is bij de politie bekend, wordt in overleg met de officier van justitie de opsporing en aanhouding verzocht.
Het politieonderzoek wordt afgehandeld middels een snelrechtprocedure. Tegen de bestuurder wordt ter zake de verkeersovertredingen en verboden wapenbezit ten laste gelegd. De drie andere verdachten worden vervolgd voor bedreiging en het beletten en belemmeren van de werkzaamheden van de politie.