Ministerie van Justitie

Onderzoek Berenschot: overheden maken onvoldoende gebruik van screening
23 mei 2003

Ongeveer een derde van de gemeenten en andere bestuursorganen doet te weinig onderzoek naar de integriteit van organisaties. Daardoor is het mogelijk dat zij opdrachten geven aan criminelen of onterecht vergunningen verstrekken. Verder blijkt uit het onderzoek dat één op de negen bestuursorganen in het verleden al dergelijke opdrachten heeft gegeven. De mogelijkheden om aanvragers van vergunningen of subsidies te screenen worden te weinig gebruikt. Dit blijkt uit een voorstudie van het onderzoeksbureau Berenschot naar de implementatie van de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB).

Op 1 juni treedt de wet BIBOB in werking. Deze wet maakt het gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries gemakkelijker om organisaties door te lichten. Zij kunnen hierbij het Bureau BIBOB inschakelen. Wanneer het duidelijk is dat een bepaald bedrijf een overheidsopdracht wil gebruiken voor criminele activiteiten, kan de dienst onmiddellijk worden ingetrokken of de vergunning geweigerd. Het bureau kan hierbij gebruik maken van openbare maar ook van geheime bronnen, zoals gegevens uit de justitiële documentatie, het politieregister en andere opsporingsdiensten. Bij twijfel over de integriteit van de aanvrager zal het bureau aan de opdrachtgever een negatief advies uitbrengen.

Volgens minister Donner is de invoering van de wet BIBOB en het instellen van het bureau zeer wenselijk. Het Bureau BIBOB heeft de afgelopen maanden diverse voorlichtingsactiviteiten georganiseerd, er is een helpdesk en er worden trainingen ontwikkeld. Bestuursorganen kunnen aan de hand van praktijkvoorbeelden de meerwaarde van de wet vaststellen en zullen er zo sneller gebruik van maken. Ook komt er een website en wordt informatie verstrekt via het intranet van bestuursorganen, zoals het VNG-net voor de gemeenten.