.3VO

Demissionair minister de Boer geslaagd voor 3VO-fietsexamen

Den Haag, 23 mei 2003. Het was erg spannend in Madurodam. Demissionair minister de Boer van Verkeer en Waterstaat werd zeer kritisch gevolgd door kinderen toen hij zijn fietsexamen aflegde. Gelukkig doorzag hij alle verkeerssituaties goed en kon hij later uit handen van 3VO voorzitter Jaap van der Doef zijn verkeersdiploma in ontvangst nemen. Door het fietsexamen zelf af te leggen op een van zijn laatste ambstdagen, benadrukte de Boer nog eens het belang van veilig fietsen in het verkeer.

Het diploma dat werd uitgereikt op het mini-Binnenhof in Madurodam heeft een maxi-formaat; het is maar liefst 1,80 meter hoog. Van der Doef van 3VO vroeg aandacht voor de veiligheid van kinderen in het verkeer en vroeg de minister het maxi-diploma te overhandigen aan zijn opvolger die volgende week benoemd wordt.

Kinderen kwetsbaar
Kinderen en verkeer vormen een kwetsbare combinatie. Aandacht voor kinderen in het verkeer en voor veilig (leren) fietsen blijft hard nodig. De meest recente ongevalscijfers laten helaas nauwelijks een daling zijn. Het aantal dodelijke ongelukken is een fractie afgenomen maar het aantal zwaargewonden nam vorig jaar toe met 8%. In 2002 verongelukten 50 kinderen in de leeftijd van 4-15 jaar in het verkeer. Naast deze ongevallen met fatale afloop raakten bijna duizend kinderen ernstig gewond en vermijden ouders en kinderen tal van onveilige situaties. Zo is de leeftijd waarop kinderen zelfstandig naar school gaan in de afgelopen 25 jaar verhoogd van 6 naar 8,5 jaar. Naast goede verkeerseducatie is het uiteraard van groot belang dat automobilisten rekening houden met kinderen in het verkeer, dat er voldoende veilige routes zijn naar school, vriendjes en sportclub en dat er meer 30 kilometerzones komen in wijken.

Het verkeersexamen geeft kinderen een belangrijk steuntje in de rug om veilig het verkeer in te gaan. Op 10 april organiseerde 3VO voor 190.000 kinderen het theoretisch verkeersexamen, gevolgd door een praktisch examen in mei of juni. Voor het praktisch verkeersexamen werkt 3VO samen met BP. Hierdoor hebben veel scholen nieuwe hesjes, spandoeken en handleidingen kunnen aanschaffen.