Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS heeft de Vlaamse regering een subsidiebesluit goedgekeurd dat voorziet in een tegemoetkoming aan de sociale huisvestingsmaatschappijen die tengevolge de dalende huurinkomsten onder steeds zwaardere financiële druk komen te staan.

De huurprijzen en dus ook de huurinkomsten van de sociale huisvestingsmaatschappijen zijn immers rechtstreeks gekoppeld aan de inkomenssituatie van de gezinnen en personen die zij huisvesten. Door het profiel van de huurders zijn in een aantal maatschappijen de inkomsten zo laag dat dit er toe leidt dat nieuwe woonprojecten verlieslatend zijn. Dit is een fenomeen dat zich het sterkst manifesteert in de stedelijke maatschappijen, omdat precies deze maatschappijen te kampen hebben met een relatief grotere concentratie van 'lage inkomensgroepen'. Maar de problemen beperken zich niet tot deze maatschappijen. Er wordt vastgesteld dat voor de volledige sociale huursector de gemiddelde huurinkomsten zich in een dalende trend bevinden.

Met deze subsidie komt, voor het eerst in de geschiedenis van de sociale huisvesting, de Vlaamse regering tegemoet aan het zich steeds sterker manifesterend fenomeen van de uitbatingtekorten.

In totaal wordt een budget van 6.150.000 euro verdeeld over de 29 sociale huisvestingsmaatschappijen die gemiddeld gezien de laagste inkomenscategorie huisvesten. De subsidie komt neer op een tegemoetkoming van ca. 110 euro per huurwoning. Bij de aanpassing van de begroting 2003 wordt bovendien voorzien in een extra budget van 4.850.000 euro, dat in het najaar onder de maatschappijen die aan bepaalde criteria inzake goed beheer zal worden verdeeld.

persinfo : Mark Vanleeuw, woordvoerder van minister Gabriels - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.gabriels@vlaanderen.be
---