FNV

De Waal:'Sociale dialoog alleen mogelijk als er vertrouwen is'

Lodewijk de Waal zegt vandaag in Suriname dat hij niet uitsluit dat de periode van intensieve dialoog door politiek gebroddel onderbroken wordt. De FNV-voorzitter is somber over het voortbestaan van het poldermodel in Nederland. Vertrouwen is volgens hem de basis van een sociale dialoog.

De Waal hecht grote waarde aan een relatie met de werkgevers, waarin beide partijen onderkennen dat ze op elkaar aangewezen zijn, wat ook de toevallige regeringscoalitie is. 'De relatie kan door een kabinet ernstig verstoord worden. Zo maakte Balkenende I het onmogelijk een meerjarendeal te maken. Enerzijds door amateuristisch optreden en onderlinge verdeeldheid, anderzijds door een stijfkoppige opstelling rond de WAO. 'Het vertrouwen tussen de werkgevers en de vakbeweging komt volgens De Waal onder druk te staat als VNO-NCW de verleiding niet kan weerstaan om een rechts kabinet te omarmen.

In de Fred Derbylezing spreekt De Waal de vrees uit dat in Nederland de verkeerde weg wordt ingeslagen. 'Als één van de partijen in de driehoek overheid/werknemers/werkgevers de spelregels wenst te veranderen en voor de kortetermijnwinst kiest ontstaat er een vicieuze cirkel.' De FNV-voorzitter ziet een CDA, die niet naar maatschappelijke organisaties luistert, een D'66 die vakbonden niet belangrijk vindt en een VVD, die wel luistert, maar het van nature met de FNV oneens is.

De FNV-voorzitter houdt zijn Surinaamse collega's tot slot voor dat als zij er in slagen om samen met de overheid en werkgevers een gemeenschappelijke beleidsoriëntatie te formuleren het beter doen dan in Nederland. 'Als u niet stuurt op onderlinge verdeeldheid, als u ideologische tegenstellingen kunt overkomen en beleid baseert op goede onpartijdige analyses van wat de werkelijke problemen zijn, dan kunt u binnenkort reclame maken voor het Surinaamse model.'

Voor meer informatie, telefoon 0620014647 (weekendtelefoon FNV)

De volledige tekst van de Fred Derbylezing staat op www.fnv.nl

23 mei 03 16:47