Contact:

Gemeente Amsterdam vs Bertus Luske inzake ADM
ADM - 23.05.2003 16:37

Dreigend fiasco voor gemeente Amsterdam in hoger beroepzaak bestemming ADM-terrein

Persbericht

Amsterdam 23 mei 2003

Dreigend fiasco voor gemeente Amsterdam in hoger beroepzaak bestemming ADM-terrein

Opnieuw dreigt de gemeente Amsterdam door nalatigheid tientallen miljoenen euro's te verliezen bij de ontwikkeling van het Westelijk Havengebied.

Eerder ging de gemeente al voor 130 miljoen euro het schip in met de bouw en exploitatie van de Ceresterminal en nu dreigt opnieuw een grote strop.

Het terrein van de voormalige ADM-werf aan het Noordzeekanaal werd begin jaren negentig voor een habbekrats gekocht door de dubieuze onroerendzaakhandelaar Bertus Lüske. Sinds zes jaar is het terrein gekraakt.

De prijs was uitzonderlijk laag, omdat de gemeente Amsterdam zich twee rechten over het terrein voorbehield, het zogenaamde kettingbeding: het eerste recht van terugkoop tegen marktwaarde, plus de bepaling dat het terrein alleen gebruikt mag worden voor aan scheepswerf gerelateerde doeleinden. Nu lijkt Lüske zich via de rechter succesvol van deze beperkingen te ontdoen.

Lüske heeft altijd beweerd van allerlei plannen te hebben ter ontwikkeling en uitbating van het terrein, maar daarbij, stelde hij, zat het bestemmingsplan hem altijd in de weg. Voornaamste reden voor de rechter om Lüske bij eerdere gelegenheid in het gelijk te stellen was dat Lüske een 'eerlijke kans moet krijgen via andere dan scheepswerf-activiteiten met het terrein geld te kunnen verdienen'.

Echter, Lüske heeft nooit serieuze ontwikkelingsplannen gehad. Hij wil slechts zo snel mogelijk het terrein verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs. Het moge duidelijk zijn dat het verlies van beide rechten van de gemeente de prijs flink zal opkrikken, naar verluidt zo'n 30 miljoen euro.

Bovendien wordt het argument, dat het terrein niet geschikt zou zijn voor scheepswerfactiviteiten ontkracht door het feit dat Imca Vastgoed van Erik de Vlieger geïnteresseerd is als koper van ADM. Dit om op termijn de scheepswerf Shipdock uit Noord te kunnen verhuizen. Ook moet in de nabije toekomst de Oranjewerf verplaatst worden, het ADM terrein is ook door hen benoemd als potentiële lokatie.

Dat de gemeente de zaak niet serieus neemt mag blijken uit het feit dat de rechter bij eerdere uitspraak de gemeente nalatigheid in onderbouwing van haar zaak verweet en juridisch de oren waste.

Wellicht speelt er nog een andere zaak mee in dit verhaal. Lüske heeft namelijk in het pand van de Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht gekocht. Het pand dient in 2005 leeg opgeleverd te worden, maar het gaat de gemeente naar alle waarschijnlijkheid niet lukken de verhuizing naar het nieuwe pand naast het Centraal Station vóór de opleverdatum te realiseren. En daarmee zal de gemeente overgeleverd zijn aan Lüske. Het is dus goed denkbaar dat de gemeente zich daar tegen indekt door in het aanstaande hoger beroep niet al te zwaar in te zetten, er moet immers straks onderhandeld worden met Lüske.

Van het aanstaande hoger beroep hangt veel af voor de gemeente. Wordt de zaak verloren, dan betekent dat niet alleen geldelijk verlies, maar ook dat van zeggenschap over een belangrijk haventerrein, en een ongunstig precedent in grondpolitiek. Kortom, de gemeente dreigt weer enorm gezichtsverlies.

Hoger beroep zaak Gemeente Amsterdam vs Lüske
Dinsdag 27 mei 2003, 09.30
Rechtbank Prinsengracht Amsterdam

Info: Maik ter Veer (06-23941494) of Hay Schoolmeesters (06-47934869), bewoners ADM.

Website: http://www.contrast.org/adm

DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.