Project Gemeente Westland


Wetsvoorstel herindeling vlot door Tweede Kamer


---

Belangrijke stap gezet in herindeling Westland

De Tweede Kamer heeft gisteren unaniem ingestemd met het wetsvoorstel herindeling gemeenten in het Westland. In het bijzijn van de burgemeesters van de zeven betrokken Westlandse gemeenten wist de voorzitter van de tweede kamer vlot het wetsvoorstel door de kamer te loodsen. Enkel de kamerfracties van PVDA, CDA en VVD stelden vragen aan de minister over het voorstel. Er werden geen amendementen op het voorstel ingediend. Het besluit is van groot belang om de twee nieuwe gemeenten per 1 januari 2004 van start te laten gaan. Alleen behandeling in de Eerste Kamer moet nog plaatsvinden om het wettelijke proces af te ronden.

De burgemeesters van de zeven gemeenten toonden zich verheugd over de snelle afhandeling van het wetsvoorstel. Het geeft hun alle reden om slagvaardig door te gaan met het veelomvattende werk om de samenvoeging van de gemeenten te realiseren per 1 januari 2004. Hoewel een zweem van weemoed om het verdwijnen van de bestaande gemeenten, niet ontbrak, waren de burgemeesters en de overige stuurgroepleden zeer tevreden dat hun nauwkeurige voorbereidend werk tot herindeling nu hun vruchten afwerpt en tot zo'n snelle afhandeling in de kamer leidt.

De heer Boelhouwer van de PVDA toonde zich voorstander van de herindeling en wees op de schaalvergroting als enig middel om de kwaliteit en slagvaardigheid op bestuurlijk niveau te vergroten. De fractie stemde ook in met de toewijzing van de Oude Campspolder aan de gemeente Midden Delfland. De fractie merkte op dat het middel herindeling, voorheen een beproefd instrument, toch nog steeds actueel is. De fractie van de PVDA vroeg de minister of de oplossingen voor de grootstedelijke problemen van de grote omliggende gemeenten Den Haag, Delft en Rotterdam door de herindeling niet in het gedrang zullen komen.

De heer Van Beek verwoordde het standpunt van de VVD kamerfractie. De fractie stelt zich steeds kritisch op ten aanzien van alle herindelingvoorstellen. Prioriteit wordt gegeven aan draagvlak voor een herindeling. Hierover viel in het Westland niets op te merken. Wel verbaasde de fractie zich over de toewijzing van de Oude Campspolder aan Midden Delfland; niet precies de keuze van de VVD. Maar, zo verwoordde de heer van Beek, de uitspraken daarover van de Provincie Zuid Holland en van de betrokken gemeente wegen zwaar en daarom steunt de VVD het wetsvoorstel. Met klem wordt verzocht het wetsvoorstel voor het zomerreces in de Eerste Kamer te behandelen.

De fractie van het CDA prees het feit dat de herindeling in het Westland niet van bovenaf was opgelegd maar op initiatief van de gemeenten zelf is gestart. Ook het CDA benadrukte het belang van draagvlak. Vragen stelde de heer Bruls over de
ontwikkelingsmogelijkheden van de omliggende grote steden gezien de schaarse ruimte daar en over de wijze waarop de grenskwesties door de minister behandeld zullen worden.

Minister Remkes vindt de uitspraken van de lagere bestuursorganen in de herindeling uitermate belangrijk. Hij sprak zijn waardering uit voor de zorgvuldigheid en eensgezindheid in de voorbereiding van herindeling. Ook gaf hij aan het volle vertrouwen te hebben in de beide stuurgroepen die de herindeling voorbereiden. De minister is ook voorstander van verdere behandeling voor de zomer en hij stuurt het wetsvoorstel door naar de Eerste Kamer.

De herindeling in het Westland betreft de gemeenten 's-Gravenzande, De Lier, Monster, Naaldwijk, Wateringen, Schipluiden en Maasland. De eerste vijf gaan samen in de gemeente Westland; Schipluiden en Maasland fuseren tot de nieuwe gemeente Midden Delfland .

23/05/03