Microsoft


IT-manager Portal

VNO NCW

VNO-NCW kiest voor Open Subscription License

VNO-NCW is de grootste werkgeversorganisatie van Nederland en behartigt zowel op nationaal als op internationaal niveau de gemeenschappelijke belangen van het Nederlandse bedrijfsleven. De bij VNO-NCW aangesloten bedrijven en bedrijfstakorganisaties vertegenwoordigen tachtig procent van de werkgelegenheid in de Nederlandse marktsector. De organisatie richt zich op belangenbehartiging voor ondernemingen, bijvoorbeeld op het gebied van belastingwetgeving en infrastructuur, en algemene dienstverlening zoals informatievoorziening over politieke ontwikkelingen.

Eind 1996 vond bij VNO-NCW de eerste grote standaardisatieslag plaats van hard- en software op alle desktops in het hoofdkantoor in Den Haag. Het gekozen platform was destijds Microsoft Windows 95 en Office 95. In maart 2002 startte de vernieuwing van dit platform naar Windows 2000 Professional en Office 2000. Eigenlijke wilde VNO-NCW pas in het eerste kwartaal van 2004 alle licenties op Microsoft producten herzien, maar begin 2003 waren de eerste servers aan vervanging toe. Met de hardware werd ook de software opgewaardeerd naar Windows 2000 Server. Gevolg hiervan was dat de 240 desktops nieuwe Client Access Licenses (CAL's) nodig hadden. IT-Partner Brocom werd ingeschakeld voor advies. Robin Matteman, licentiespecialist van Brocom: "De vervanging van de servers maakte dat we het totaalplaatje nog eens onder de loep namen. De kosten die gepaard gingen met het vernieuwen van de CAL's bleken bij nader inzien het afsluiten van een nieuwe overkoepelende volume licentieovereenkomst te rechtvaardigen."

"VNO-NCW stelden een aantal duidelijke eisen waaraan een volumelicentieprogramma moest voldoen. Met die voorwaarden zijn wij aan de slag gegaan. Nu was VNO-NCW al in het bezit van een groot aantal licenties en onder Open Subscription License betekent dat korting op de gespreide betalingen van het eerste jaar. Dat is geen onbelangrijke factor in de keuze van de licentievorm."

Robin Matteman, licentiespecialist, Brocom

VNO-NCW wilde één licentie-overeenkomst die aan een aantal eisen moest voldoen: voldoende licenties voor alle werkplekken, de mogelijkheid te kunnen kiezen uit een aantal vaste producten, support voor diezelfde producten, eenvoudig beheer van die licenties en gespreide betaling op basis van een vast bedrag per pc per jaar. En dat alles binnen een bepaald budget. "VNO-NCW erkent zeker het belang van het juiste volumelicentieprogramma, maar stelde ook heel duidelijk eisen aan kosten", aldus Matteman. Om te kunnen bepalen welke licentievorm het meest geschikt was voor VNO-NCW, voerde Brocom eerst een nauwkeurige inventarisatie uit van de aanwezige producten alvorens de juiste keus gemaakt kon worden. VNO-NCW koos voor de desktops Windows XP Professional en Office XP Professional en voor de servers Windows Server 2000, Exchange Server 2000. Het volumelicentieprogramma werd Open Subscription License (OSL).

Waarom Open Subscription License?

Voor een bedrijf met 240 pc's zijn er twee voor de hand liggende keuzes in volumelicentieprogramma's: huren via Microsoft Open Subscription License (OSL) of huurkoop via Microsoft Multi-Year Open License (MYO). Bij OSL kan een korting van maximaal 50% op de betaling in het eerste jaar gekregen worden. Deze Up-to-date discount is van toepassing, wanneer de klant beschikt over de meest recente of de een na laatste versie van de producten die worden afgenomen onder de OSL-overeenkomst. Door goed beheer in het verleden, had VNO-NCW al een flink aantal licenties van recente versies van Office, Windows en Client Access Licenties Dit betekende een aanzienlijke korting: de kosten van het eerste jaar daalden met bijna 50%. Matteman: "De prijs per jaar is voor OSL lager dan bij MYO, omdat de klant in het eerste geval drie jaar huurt en in het tweede geval over drie jaar koopt. Voor VNO-NCW was OSL de perfecte oplossing: lagere kosten per jaar plus een fikse korting in het eerste jaar. Dit alles gecombineerd maakt het voor VNO-NCW voordeliger om na drie jaar huren alsnog de producten aan te schaffen, voor minder kosten dan wanneer ze dat via MYO hadden gedaan." Daarbij kan VNO-NCW met ingang van het contract de meest recente softwareversies installeren en gedurende de driejarige contractperiode iedere nieuwe versie die uitkomt.

De aankopen van VNO-NCW onder de OSL-overeenkomst:


1. 240 x OSL Desktop Platform, bestaande uit Microsoft Windows Professional (upgrade), Microsoft Office Professional en de Core CAL (Client Access Licenties voor Windows Server, Exchange Server, Sharepoint Portal Server en SMS Server)

2. 2 x Windows Server

3. 1 x ISA Server

4. 1 x Exchange Server

Brocom is een onafhankelijk system integrator met 110 medewerkers, die opereren vanuit het centraal gelegen Amersfoort. Het bedrijf heeft flexibiliteit en klantgerichtheid hoog in het vaandel staan. Sinds 1 januari 2003 is Brocom onderdeel van technologieconcern Imtech. Volgens Matteman, die erg trots is op de professionele salesorganisatie van Brocom, is dat een goede ontwikkeling. "We behouden onze onafhankelijkheid en eigen identiteit, maar weten nu de kracht van een sterke moeder achter ons. We varen onze eigen koers, met de wetenschap van een nog betere continuïteit."

Microsoft links:
www.microsoft.nl/partner/licenties/

Externe links:
www.vno-ncw.nl
www.brocom.nl


© 2003 Microsoft Corporation. Alle rechten voorbehouden.