Gemeente Zoetermeer

Profielschets nieuwe burgemeester vastgesteld

Op woensdag 21 mei jl. is tijdens een extra raadsvergadering de profielschets van de nieuwe burgemeester aangeboden aan de Commissaris van de Koningin, dhr. Franssen en aan de Chef van het Kabinet, dhr. Covers. Deze profielschets is vervolgens vastgesteld door de gemeenteraad.

De verdere procedure omtrent de profielschets en het te houden referendum is als volgt: Op maandag 26 mei zal er een advertentie geplaatst worden in de Staatscourant. De reactietermijn zal op maandag 16 juni sluiten. De Commissaris van de Koningin zal vervolgens aan de slag gaan met de sollicitatiebrieven en begin oktober zal de Commissaris van de Koningin zijn voorselectie van kandidaten kenbaar maken aan de vertrouwenscommissie. De gemeenteraad zal eind oktober vaststellen welke twee kandidaten inzet van het referendum worden. Dit referendum wordt op 3 december gehouden en zal worden voorafgegaan door een campagne van beide kandidaten.
Op 1 februari 2004 zal de nieuwe burgemeester van start moeten gaan.

Onderzoek kies uw eigen burgemeester
Tussen 25 april en 7 mei is er een onderzoek gehouden onder de inwoners van Zoetermeer waarbij zij konden aangeven aan welke kenmerken en kwaliteiten een nieuwe burgemeester moet voldoen. Voor dit onderzoek zijn er dertien mogelijke bouwstenen opgesteld waaruit men vier kwaliteiten kon kiezen. Het onderzoek is verspreid via internet, de pagina Stadsnieuws in het Streekblad en via de raadsleden. Bijna 600 Zoetermeerders hebben gereageerd op de enquête. De vier meest genoemde kwaliteiten zijn:

De burgemeester:


1. werkt aan een sociale en leefbare stad 68,5%
2. is onpartijdig, staat boven de partijen 43,0%
3. is uitdrukkelijk burgemeester voor alle Zoetermeerders 41,3%
4. is daadkrachtig en besluitvaardig 37,2%
Laatste wijziging: 23-05-2003