Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DNO. 2003/1401
datum
23-05-2003

onderwerp
Leidraad ''Opvang gewone en grijze zeehonden''
TRC 2003/4214

bijlagen
2

Geachte Voorzitter,

Op 14 mei 2003 vond een Algemeen Overleg plaats van de vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij met als onderwerp de Leidraad 'Opvang gewone en grijze zeehonden'. Tijdens dit overleg heb ik de Kamer toegezegd: * te staven dat de totstandkoming van Leidraad heeft plaatsgevonden met instemming van betrokkenen;
* indien noodzakelijk de Leidraad aan te passen voor wat betreft de wijze van opvangen van zeehonden in een op grond van de Natuurbeschermingswet gesloten gebied van de Waddenzee; * te onderbouwen dat het voortbestaan van Pieterburen niet in gevaar komt door voortaan zeehonden uit de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta door Sea Life te Blankenberge te laten opvangen;

datum
23-05-2003

kenmerk
DNO. 2003/1401

bijlage
Leidraad Opvang gewone en grijze zeehonden

Ik bericht u hierbij het volgende:

Afstemming met betrokkenen
Gelet op de complexiteit van de zeehondenproblematiek en de verschillende opvattingen met betrekking tot de opvang van zeehonden, heeft voormalig staatssecretaris Faber in 2000 het Wetenschappelijk Platform Zeehonden Waddenzee in het leven geroepen. In het platform zitten vertegenwoordigers van de zeehondenopvangcentra Ecomare en Pieterburen, de Waddenvereniging alsmede een aantal wetenschappelijke deskundigen. Het platform heeft als doel het beschrijven van de gezondheidstoestand van de zeehondenpopulatie, het doen van aanbevelingen voor onderzoek en het leveren van bouwstenen voor toekomstig beleid.
De expertise van de leden van het platform is benut bij het opstellen van de Leidraad 'Opvang gewone en grijze zeehonden'. Daarbij is vooral overlegd met de beide opvangcentra, waarbij Pieterburen heeft aangegeven dat het overleg over de Leidraad via zijn vertegenwoordiging in het platform diende te verlopen. Er is door mijn ministerie veelvuldig en uiterst zorgvuldig met de betrokkenen gecommuniceerd over de totstandkoming van de Leidraad. Voor het precieze verloop van het communicatie- en afstemmingsproces verwijs ik u naar de bijlage waarin een chronologisch overzicht wordt gegeven.
Naar aanleiding van de uitgebroken zeehondenepidemie in de Waddenzee (2002) werd in goed overleg met de leden van genoemd platform besloten te gaan werken met de 'Voorlopige Leidraad opvang zeehonden'. Gedurende de epidemie is hiermee goede ervaring opgedaan. Het Zeehondenplatform besprak in zijn vergadering van 13 september 2002 het eindconcept van de Leidraad. De leden stemden op hoofdlijnen in met de tekst van dit eindconcept behoudens een deel van het opvangprotocol. De platformleden werd tot 20 september 2002 de gelegenheid geboden om meer specifiek commentaar op de Leidraad in te dienen. Hiervan is geen gebruik gemaakt. Afgesproken werd dat de opvangcentra Pieterburen en Ecomare gezamenlijk de specifieke eisen ten aanzien van de gezondheidstoestand van zeehonden als onderdeel van het opvangprotocol zouden opstellen, hetgeen is gebeurd. Deze eisen zijn onverkort opgenomen in het opvangprotocol. Vervolgens heb ik op 28 maart 2003 de Leidraad 'Opvang gewone en grijze zeehonden', waarvan het opvangprotocol deel uitmaakt, gepubliceerd. Ik stel hierbij vast dat goed overleg met de leden van het platform over de inhoud van de Leidraad heeft geleid tot overeenstemming.

De brieven van Pieterburen, die u dd. 16 mei 2003 zijn gezonden, leiden niet tot een andere conclusie als deze brieven worden gezien in de context van het totale communicatie- en afstemmingsproces over de Leidraad.

Aanpassing Leidraad
Naar aanleiding van hetgeen ik tijdens het Algemeen Overleg naar voren heb gebracht met betrekking tot de opvang van hulpbehoevende zeehonden in de op grond van de Natuurbeschermingswet gesloten gebieden in de Waddenzee, is de Leidraad op enkele onderdelen meer uitgewerkt conform de verplichtingen die voortvloeien uit artikel 36 van de Gezondsheids- en welzijnswet voor dieren en de Flora- en faunawet. Zo is aangegeven dat ook hulp in die gebieden kan worden geboden, wanneer zieke zeehonden met het publiek in aanraking komen, bijvoorbeeld tijdens een van het verbod op betreding vrijgestelde wadlooptocht of excursie. Op grond hiervan zijn een passage in het hoofdstuk 'Belangen en afweging' en de eerste alinea van het Opvangprotocol aangepast. De aangepaste Leidraad treft u hierbij aan.

Voortbestaan Pieterburen in relatie tot opvang door Blankenberge Zoals door mij in het Kamerdebat aangegeven zijn zeehonden, gevonden ten zuiden van de Nieuwe Waterweg, sneller in het Vlaamse opvangcentrum Sea Life te Blankenberge dan in Pieterburen. Ik wijs daarbij op het gereedkomen van de Westerscheldetunnel. Ik acht de kortere reistijd in het welzijnsbelang van het dier (minder stress, eerdere professionele verzorging).
Het aantal opgevangen zeehonden kent in de loop van de afgelopen 25 jaar een gestage groei. De uit Zuidwest Nederland afkomstige en in Pieterburen opgevangen zeehonden bedroegen in de drie jaren voorafgaande aan de zeehondenepidemie (1999-2001) respectievelijk 23, 12 en 16. Gedurende die drie jaren ving Pieterburen in totaal respectievelijk 164, 212 en 258 zeehonden op.

Aangezien het aandeel van de uit Zuidwest Nederland bij Pieterburen opgevangen zeehonden op het totaal van de in Pieterburen opgevangen zeehonden niet substantieel genoemd kan worden, is daarmee de continuïteit van het opvangen, van de educatieve functie en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek in Pieterburen niet in het geding.

Ten slotte
Voor de goede orde bericht ik u dat de Leidraad 'Opvang gewone en grijze zeehonden' is uitgebracht op grond van afspraken, die in trilateraal kader met Duitsland en Denemarken zijn gemaakt. Op grond van deze afspraken is de Leidraad grotendeels een bevestiging van de reeds jarenlang gevoerde praktijk ten aanzien van de wijze van opvangen van zeehonden. Nieuw in de Leidraad is met name het niet langer toestaan van opvangen van zeehonden door Pieterburen in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Leidraad Opvang gewone en grijze zeehonden (PDF-formaat, 138 Kb)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2003/par03160.htm . Chronologisch schema communicatie- en afstemmingsproces Leidraad zeehonden (PDF-formaat, 51 Kb)


---