Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-126

Den Haag, 23 mei 2003

Aanpassing Noodwet Financieel Verkeer voor terrorismeschade

Minister Hoogervorst heeft een wetsvoorstel naar de Kamer gezonden voor aanpassing van de Noodwet Financieel Verkeer. Door de aanpassing wordt deze wet ook van toepassing bij grote terroristische acties. De Noodwet geeft de minister van Financiën de bevoegdheid om via speciale maatregelen de stabiliteit van de financiële sector te waarborgen.

Op 6 november 2002 heeft minister Hoogervorst de Kamer geïnformeerd (zie http://www.minfin.nl/fm02-1434.doc) over de verzekering van schade door terrorisme. Aangegeven werd dat, zoals de aanslagen op 11 september 2001 lieten zien, schade door terrorisme zodanig omvangrijk kan zijn dat er grote problemen kunnen ontstaan bij de dekking van die schade. In bepaalde gevallen is die schade sinds begin 2002 zelfs uitgesloten van dekking.

Anders dan bij schadeverzekeringspolissen kan op bestaande levensverzekeringspolissen terreurschade meestal niet worden uitgesloten. Voor nieuw af te sluiten levensverzekeringspolissen kunnen verzekeraars het terrorismerisico wel uitsluiten of een reductie van dekking toepassen.

Verzekeraars beperken hun risico's door middel van het herverzekeren van bepaalde risico's bij herverzekeraars. De Pensioen- en Verzekeringskamer heeft echter geconstateerd dat er verschillen bestaan tussen de polisvoorwaarden zoals verzekeraars die hanteren en de daarvoor aanwezige herverzekeringsdekking. Zo kunnen herverzekeraars bijvoorbeeld de dekking op korte termijn beëindigen, waar gewone verzekeraars dat niet kunnen. Verzekeraars kunnen hierdoor in de problemen komen.

Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat verzekeraars een terrorismepool zullen oprichten, waarin zij 400 miljoen euro aan capaciteit inbrengen en internationale herverzekeraars nog eens 300 miljoen euro. Deze pool zorgt ervoor dat het terrorismerisico op de markt gedekt kan blijven. In de eerder genoemde brief is aangegeven dat de overheid onder voorwaarden bereid is een bijdrage te leveren aan de terrorismepool door op haar beurt nog eens maximaal 1 miljard euro herverzekeringsdekking te bieden aan deze pool.

Ondanks de voorziene omvang van de pool valt niet uit te sluiten dat de totale schade de capaciteit van de pool te boven gaat. Hierdoor zouden de grenzen van de draagkracht van het stelsel als geheel overschreden kunnen worden. Dit kan een ernstige bedreiging vormen voor de stabiliteit van de financiële sector als geheel. Met de aanpassing van de Noodwet financieel verkeer krijgt de minister van Financiën de bevoegdheid te bepalen dat verzekeraars kortingen moeten toepassen op de uit te keren verzekeringsbedragen. De Noodwet voorziet op dit moment al wel in bijzondere bevoegdheden in geval van oorlog, maar nog niet in geval van omvangrijke terroristische acties. Om die reden dient deze wet aangepast te worden.

Het wetsvoorstel vindt u op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/fm03-533.doc