De Unie


Fortis Bank Nederland: Hoe slecht gaat het?

23 mei 2003 - Fortis Bank Nederland gaat proberen om de medewerkers ervan te overtuigen dat het te slecht gaat om in te stemmen met de CAO-voorstellen van de vakorganisaties. De Unie wacht vol spanning af.

Deze week staan de kranten bol van het vastlopen van CAO-overleg bij de verzekeraars, ABN AMRO en de (kleine) banken. Oorzaak van het vastlopen is dat werkgevers niet bereid zijn de centraal afgesproken loonsverhoging van 2,5% te bieden en daarnaast pensioenpremie van de werknemers vragen. Werkgevers vinden het arbeidsvoorwaardenpakket te luxe en stellen dat het wel wat minder kan.

Fortis Bank heeft vergelijkbare CAO-voorstellen gedaan. In tegenstelling tot andere CAOs meent Fortis aannemelijk te kunnen maken dat het huidige arbeidsvoorwaardenpakket een onverantwoorde impact heeft op het resultaat van de organisatie. Volgens Fortis heeft het meer te maken met het niet kunnen betalen van de huidige arbeidsvoorwaarden dan het niet willen.

De Unie heeft aangegeven te willen onderhandelen op basis van argumenten. Dit betekent dat Fortis Bank voldoende in de gelegenheid gesteld moet worden om vakorganisaties en medewerkers ervan te overtuigen dat de nullijn noodzakelijk is. Vooralsnog zijn wij hiervan echter nog niet overtuigd, mede gelet op recente uitspraken van Anton van Rossum over het operationele resultaat in 2002.

Fortis Bank wil bovendien een afspraak maken over een studie waarin de betaalbaarheid van de pensioenregeling centraal staat. De Unie is op voorhand niet tegen een dergelijke studie, er moet echter zorgvuldig nagedacht worden over de studieopdracht en over de consequenties van de uitkomst van de studie.

In de volgende onderhandelronde op 3 juni zal Fortis haar stellingen nader onderbouwen. De toelichting op financiële cijfers zullen wij uiteraard met deskundigen en met kaderleden bespreken. Vervolgens bepalen wij of er aanleiding is om ons standpunt te herzien.

Met vriendelijke groet,

Gerwin van der Lei
Bestuurder

* Intropagina Fortis Groep

vrijdag, 23 mei 2003