Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-127

Den Haag, 23 mei 2003

Plan van aanpak verkoop altijddurende erfpachtgronden

Staatssecretaris Van Eijck heeft vandaag het plan van aanpak voor het tijdelijk opheffen van de verkoopstop voor altijddurende erfpachtgronden naar de Tweede Kamer gestuurd.

Alle gebruikers van agrarische domeingronden en andere betrokkenen worden op korte termijn via een nieuwsbrief door Domeinen geïnformeerd over de voorgenomen verkoop. Tevens hebben gesprekken plaatsgevonden met de agrarische belangenorganisaties en zijn de financiële instellingen ingelicht.

De altijddurende erfpachters (waarvoor in het kader van de planologie niet een andere doelstelling is voorzien) ontvangen vóór 1 juli 2003 een brief van de dienst Domeinen waarin zij worden verzocht hun belangstelling voor verwerving van het blote eigendom vóór 15 augustus 2003 kenbaar te maken.

Altijddurend erfpachters die hun belangstelling tot aankoop kenbaar hebben gemaakt, worden door medewerkers van de regionale directies Onroerende Zaken van de dienst Domeinen bezocht waarna de erfpachter een bericht van taxatie ontvangt. Als een erfpachter positief op het taxatiebericht reageert, vindt er vervolgens een verkennend bodemonderzoek plaats. Als dit onderzoek geen bijzonderheden oplevert, volgt een definitief aanbod van Domeinen en wordt de transactie notarieel afgewikkeld.

In gevallen waarbij de erfpachter afziet van de verwerving van het blote eigendom zal de verkoop aan een derde worden bezien. De erfpachtovereenkomsten blijven dan bestaan, alleen met een andere erfverpachter.

De integrale versie van het plan van aanpak alsmede de nieuwsbrief zijn te vinden op: http://www.minfin.nl/DMN03-327.doc