Ministerie van Financiën

De voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

23 mei 2003 DMN 2003-327

Onderwerp

Verkoop domeingronden

Hierbij wil ik u informeren over de uitvoering van de Motie Zalm c.s. (Kamerstukken II 2002/03, 28 600, nr. 26).

In mijn brief van 8 mei jongstleden (Kamerstukken II 2002/03, 24 490, nr. 66) heb ik aangegeven dat erfpachters in 2003 en 2004 eenmalig in staat worden gesteld om het blote eigendom te verwerven van de aan hen in altijddurende erfpacht uitgegeven gronden, met uitzondering van die gronden waarvoor in het kader van de planologie een andere doelstelling is voorzien. Alle gebruikers van agrarische domeingronden en andere betrokkenen worden op korte termijn middels de bijgevoegde nieuwsbrief door Domeinen geïnformeerd over deze voorgenomen verkoop. Tevens hebben er gesprekken plaatsgevonden met de agrarische belangenorganisaties en zijn de financiële instellingen ingelicht.

De altijddurende erfpachters (waarvoor in het kader van de planologie niet een andere doelstelling is voorzien) ontvangen vóór 1 juli 2003 een brief van de dienst Domeinen waarin zij worden verzocht hun belangstelling voor verwerving van het blote eigendom vóór 15 augustus 2003 kenbaar te maken.

Altijddurend erfpachters die hun belangstelling tot aankoop kenbaar hebben gemaakt, worden door medewerkers van de regionale directies Onroerende Zaken van de dienst Domeinen bezocht waarna de erfpachter een bericht van taxatie ontvangt. Indien een erfpachter positief op het taxatiebericht reageert vindt er vervolgens een verkennend bodemonderzoek plaats. Indien dit onderzoek geen bijzonderheden oplevert volgt er een definitief aanbod van Domeinen en wordt de transactie notarieel afgewikkeld.

In alle gevallen waarbij de erfpachter afziet van de verwerving van het blote eigendom zal de verkoop aan een derde worden bezien. De erfpachtovereenkomsten blijven dan bestaan, alleen met een andere erfverpachter. De communicatie zal in dat geval worden toegespitst.

In de prijsstelling van het blote eigendom van de in altijddurende erfpacht uitgegeven gronden worden de beperkingen van de specifieke erfpachtconstructie meegenomen. De prijs van het blote eigendom wordt bepaald aan de hand van de kapitalisatie (ca. factor 32) van de gemiddelde genormeerde canon . Voor het blote eigendom van agrarische erven en ondergronden waarop windturbines kunnen of zijn geplaatst wordt een hoger prijsniveau gehanteerd.

Voor specifieke vragen kunnen gebruikers en overige betrokkenen terecht bij hiervoor aangewezen contactpersonen van de regionale directies Onroerende Zaken van de Dienst Domeinen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De staatssecretaris van Financiën,

Steven R.A. van Eijck

Bijlage: nieuwsbrief http://www.minfin.nl/DMN03-327a.doc


---

Dit is de canon zoals die op dit moment zou worden vastgesteld, rekening houdend met de meest recente pachtnormen (2001) en de waterschapslasten in 2003.