Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

VN-resolutie vertoont grove constructiefouten

Utrecht, 23 mei 2003 - Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' heeft ernstige bedenkingen bij de VN-resolutie die gisteren unaniem door de VN-veiligheidsraad is aangenomen. Hoewel het toe te juichen is dat de VN weer een rol krijgen toebedeeld in de situatie in Irak, bevat de huidige VN-resolutie diverse elementen die in strijd zijn met de belangen van het internationale rechtsorde en de Irakese bevolking. De resolutie roept ten onrechte het beeld op dat de belangrijkste stappen naar een vreedzame ontwikkeling van Irak nu genomen zijn. Net als Afghanistan anderhalf jaar geleden dreigt nu ook Irak uit de publieke aandacht te verdwijnen zonder dat het tot een daadwerkelijke aanpak van de problemen gekomen is.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' keurt de toenemende invloed van de Verenigde Staten in de wederopbouw van Irak af. De VN-resolutie verlegt de controle van de Irakese olie-inkomsten van de Verenigde Naties naar de Verenigde Staten.
Het Platform protesteert tegen deze gang van zaken waarbij de Irakese wederopbouw in dienst komt te staan van de economische belangen van de bezettende mogendheden.

De VN-resolutie behelst een erkenning van de Brits-Amerikaanse bezettingsmacht in Irak zonder dat er een datum genoemd wordt waarop deze bezettingsmacht dient te worden opgeheven. Volledig Irakees zelfbestuur wordt op de lange baan geschoven zonder dat de VN hierin een beslissende rol wordt toebedeeld. Met de VN-resolutie lijkt de aanvalsoorlog van de Verenigde Staten, de Britten en hun bondgenoten die in strijd was met het internationaal recht met terugwerkende kracht politiek gelegitimeerd te worden. Dit is echter in juridische zin niet het geval.

Hoewel de VN-resolutie de huidige situatie in Irak erkent, geeft het geen mandaat voor het sturen van VN-troepen naar Irak. Alle militaire activiteiten vallen onder de verantwoordelijkheid van de bezettende mogendheden.
Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' pleit voor de terugtrekking van de bezettende troepen en de overdracht van de militaire bevoegdheden aan de VN. De uitzending van Nederlandse soldaten zou de positie van de bezettende mogendheden versterken en legitimeren. Het Platform verzet zich dan ook met klem tegen een mogelijke uitzending van Nederlandse troepen naar Irak.

Noten voor de pers:


* Woordvoerders van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' zijn:
Hans van Heijningen, 06-22101830
Karel Koster, 06-13223359, 030-2714376


* Actueel vredesnieuws uit binnen- en buitenland is beschikbaar op de samenwerkende websites:

http://www.wereldcrisis.nl
http://www.vredessite.nl


* Alle eerder uitgebrachte persberichten van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.omslag.nl (bij 'pers')


* Alle lokale anti-oorlogsplatforms in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/platforms.html


* Een overzicht van anti-oorlogsactiviteiten in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/actieoverzicht.html


-- 24 mei Het einde van de overconsumptie http://www.omslag.nl/aanloop.htm Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl