PERSBERICHT - 2003-05-23

SARS: Negatief reisadvies Hongkong ingetrokken

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het negatief reisadvies voor Hongkong ingetrokken. Dit geldt eveneens voor de Chinese provincie Guangdong. We zijn uitermate verheugd met het besluit. Hongkong is back in business!, aldus Michael Fley, directeur Hong Kong Tourism Board Centraal Europa. Inmiddels treft het verkeersbureau voorbereidingen voor een mega Welcome Back campagne.

Het opheffen van het negatief reisadvies en een gedegen marketingcampagne zullen hopelijk het consumentenvertrouwen in de Aziatische metropool weer herstellen. Behalve als zakelijke bestemming profileert Hongkong zich in Nederland als ideale stopover bestemming op weg naar een strandvakantie in bijvoorbeeld Indonesië of Thailand. Ook wordt de stad veel bezocht in combinatie met rondreizen in China of als onderbreking van de lange reis naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Hongkong voldoet aan de voorwaarden van de WHO voor een opheffing van het negatief reisadvies. Gedurende de afgelopen zeven dagen lag het aantal nieuwe besmettingen onder de vijf. Wereldwijd zijn er geen nieuwe uitbraken geconstateerd waarvan de oorsprong in Hongkong lag. Passagiers worden voor vertrek vanaf de internationale luchthaven Chek Lap Kok nog steeds op temperatuur gecontroleerd. Het aantal met Sars besmette patiënten in ziekenhuizen in Hongkong ligt nu onder de 60, zegt WHO.

In 2002 bezochten ruim 67.000 Nederlandse toeristen Hongkong. Daarmee neemt Nederland in Europa na Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië de vijfde plaats in. Wereldwijd noteerde Hongkong in 2002 een absoluut record met 16,5 miljoen toeristen.