Socialistische Partij

Rotterdam, 20 mei 2003

Zaterdag 12de partijcongres in Amersfoort

SP kiest nieuw en jong bestuur en wil nu derde partij in ledental worden

Derde partij in ledental - dat is één van de 30 taken die de SP zichzelf stelt als het 12de partijcongres komende zaterdag in De Flint in Amersfoort het voorstel 'Nieuwe kansen grijpen' aanneemt. Het voorstel is opgesteld door een daarvoor gekozen congrescommissie en al besproken in de verschillende partijgeledingen.

De partij wil meer leden, meer afdelingen, nieuwe werkverbanden om vooral het lokale activisme verder uit te bouwen, na de al onstuimige groei in het recente verleden (van 15.000 leden in 1994 tot meer dan 41.000 leden nu). Meer activisme moet samen gaan met landelijke verbreding en verdieping van de SP, die weer moet leiden tot meer bondgenootschappen met vakbonden, antiglobaliseringsgroepen, de nieuwe vredesbeweging, natuur- en milieuorganisaties en kerken.

Zaterdag beslissen de 800 afgevaardigden over de voorstellen van de congrescommissie en de daarop ingediende wijzigingsvoorstellen van leden en partijafdelingen. Ook kiezen zij een nieuw bestuur, dat sterk vernieuwd en relatief jong van samenstelling zal zijn, als het voorstel van de congrescommissie gevolgd wordt (er zijn in totaal 29 kandidaten voor 15 vacatures).

Van de 15 kandidaten die de congrescommissie voordraagt, zijn er 8 jonger dan 35 jaar; de voordracht bevat 11 nieuwkomers in het partijbestuur, onder wie vakbondsvoorman Hubert Vankan uit Kerkrade, Hans van Heijningen uit Amsterdam, voormalig coördinator van het solidariteitsfonds X - Y, Rosita van Gijlswijk, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Groningen, historicus/filosoof en aanstaand senator Ronald van Raak uit Amsterdam en Paulus Jansen, voorzitter van de Utrechtse gemeenteraadsfractie en zaterdag kandidaat voor de functie van algemeen secretaris. Die plaats komt vrij door het vertrek van de huidige partijsecretaris Tiny Kox naar de Eerste Kamer, waar hij de vierkoppige SP-fractie vanaf 10 juni gaat leiden. Penningmeester Marga van Broekhoven uit Dongen en partijvoorzitter Jan Marijnissen uit Oss zijn zaterdag wel herkiesbaar. Marijnissen zal rond 13.30 uur het congres toespreken en zijn visie geven op de komst van Balkenende-2 en de gevolgen voor samenleving en politieke oppositie.

Het congres begint om 10.00 uur en eindigt naar verwachting omstreeks 18.45 uur. Meer congresinformatie vindt u op www.sp.nl

Voor afspraken en info:
Barry Smit 06 51039743
Paul Peters (technische voorzieningen) 06 53715535

SP- eerste weg links
Landelijk secretariaat, Vijverhofstraat 65, 3032 SC Rotterdam T (010) 243 55 55 F (010) 243 55 66 E sp@sp.nl I www.sp.nl