Provincie Noord-Holland

Kunst op Kamers
Cultuurgedeputeerde Rinske Kruisinga brengt op zaterdag 24 mei een bezoek aan kunstmanifestatie Kunst op Kamers in De Rijp. Het is één van de eerste werkbezoeken van de nieuwe gedeputeerde die op 13 mei jl. is geïnstalleerd en Cultuur, Zorg in brede zin, Cultuur & Monumenten en Europa in haar portefeuille heeft. Gedeputeerde Kruisinga bezoekt vanaf 16.00 uur de manifestatie en aansluitend daarop woont zij de feestelijke bijeenkomst in De Grote Kerk bij.

De Rijp, dat sinds 1969 de status beschermd dorpsgezicht draagt, telt vele rijks- en provinciale monumenten en is gelegen bij een uniek natuurgebied, de Eilandspolder. In deze omgeving stellen 20 huiseigenaren een weekend lang hun huizen en tuinen beschikbaar aan evenzoveel kunstenaars. Deze laten zich uitdagen iets speciaals te maken voor de aan hen toegewezen locatie in relatie tot hun werk. De kunstenaars zijn gedurende het weekend op locatie aanwezig. De provincie heeft de totstandkoming van de kunstmanifestatie met 20.000,- gesubsidieerd.

Tijdens de kunstmanifestatie zullen verder drie van de vier beelden te zien zijn waarvan de provincie eerder de totstandkoming heeft gesubsidieerd. Het betreft een subsidieverlening aan de Stichting Kunst op Kamers, ad 100.000,-, waartoe Gedeputeerde Staten in januari van dit jaar besloten. Bij wijze van experiment had de provincie Noord-Holland de Stichting Kunst op Kamers gevraagd zich in te zetten om vier kunstwerken in de openbare ruimte tot stand te brengen. Deze beelden werden vervaardigd door Han Bennink, Marijke de Goey, Arno Kortschot en Pieter Stokmans. De provincie Noord-Holland kent een beleid dat zich richt op de beeldende kunst en de openbare ruimte. Doel hiervan is de relatie tussen beeldende kunst en de ruimtelijke inrichting meer te benutten en daarmee de kwaliteit van de leefomgeving te helpen verhogen en de eigen identiteit van gebieden te versterken. Het project past prima binnen het beleid voor beeldende Kunst en Openbare Ruimte. Het stimuleert de kwaliteit van de ruimtelijke ordening door beeldende kunst blijvend toe te voegen aan enerzijds het unieke culturele erfgoed de Eilandspolder en anderzijds aan het monumentendorp De Rijp.

Verder wordt voor het publiek een aanbod gecreëerd van beeldende kunst in de openbare ruimte die ervoor zorgt dat De Rijp en haar omgeving ruime bekendheid krijgt.

Inlichtingen voor anderen: Pieter van der Kamer, tel. 023 514 3569 Inlichtingen voor de pers: Marieke Ottevanger, tel. 023 514 4007 Marcel van Kanten 21-5-2003 15:32:00