PERSBERICHT - 2003-05-25

Jaarthema 2003: de Architectuur in Brussel en Wallonië

Van het Atomium naar de Basiliek van Koekelberg

Als u van het uitzicht op de top van het Atomium wilt genieten, ga dan voor het einde van dit jaar gaan, anders moet u wachten tot 2005. In 2004 zal het Atomium namelijk voor het publiek gesloten zijn. Als u echter op zoek bent naar een panorama over de stad, kunt u altijd naar het uitkijkpunt op de Basiliek van de Koekelberg of, nog eenvoudiger, naar het plein aan de voet van het Paleis van Justitie. Beide bieden immers een schitterend uitzicht op de stad.

In verband met een dringende renovatie, zullen de bollen van het Atomium het volgend jaar zonder de 400.000 jaarlijkse bezoekers moeten stellen. Deze lente begint men al met de werkzaamheden maar het monument zal pas eind 2003 helemaal gesloten worden voor publiek. Daarna kan men pas weer in 2005 terecht in het restaurant met panorama in de bovenste bol van het bouwwerk.

Het is niet verwonderlijk dat de renovatiewerkzaamheden noodzakelijk zijn want het Atomium werd in 1958 gebouwd in de veronderstelling dat het enkele maanden later weer zou worden afgebroken. Het is inmiddels zeker, of er moet iets helemaal mislopen, dat het levensgrote atoom over enkele jaren de 50ste verjaardag zal vieren.

Na de renovatie zullen overigens niet alle bollen toegankelijk zijn: zes van de 9 bollen zullen open zijn voor het publiek. Tot het einde van dit jaar is er nog een expositie in het Atomium te zien van de van oorsprong Amerikaanse kunstenaar Charlemagne Palestine. De tentoonstelling toont alle facetten van het Atomium, sinds het prille begin.

Touringcarbedrijven die hun groep in 2004 een mooi panorama van de stad willen laten zien, kunnen terecht in de Basiliek van Koekelberg. Deze is dagelijks geopend van 10 tot 16.15 uur.

Info: Basiliek van Koekelberg, Basiliekplein 1, B-1083 Brussel, tel 00-32-2-4258822. Atomium, Eeuwfeestlaan, B-1020 Brussel, tel 00-32-2-4748977


---

Museum over grootste mijnramp België

Op 8 augustus 1956 breekt er in de kolenmijn 'Le Bois du Cazier' bij Charleroi een brand uit. De naam van het stadje waar de mijn is gevestigd staat daarna voor altijd in het geheugen gegrift van mensen die in 1956 ouder waren dan 10 jaar: Marcinelle. De brand veroorzaakt namelijk de ergste mijnramp die België ooit heeft gekend.

In totaal komen er 262 mensen om het leven, daar onder bevinden zich 136 Italianen en 95 Belgen. De mijn werd vervolgens, naar men toen dacht, voorgoed gesloten. De hekken van Le bois du Cazier zijn echter onlangs heropend.

MONUMENT
Het hele complex is sinds 1990 geklasseerd als monument van industriële architectuur en werd de afgelopen jaren gerestaureerd en geschikt gemaakt als museum en herdenkingsruimte. Schachttorens, reparatieateliers, kolenwasserij en de inmiddels met bomen en struiken begroeide terrils (oude steenkoolhopen) vormen samen een nieuwe attractie van 26 ha.

In de herdenkingsruimte tonen films, foto's en getuigenissen (op 23 augustus 1956 zegt een mijnwerker 'tutti cadaveri') achtergrondinformatie over de industriële Revolutie, de aanwas van Italiaanse gastarbeiders en natuurlijk het verloop van de ontzettende ramp en de reddingswerken.

Le Bois du Cazier ligt in Marcinelle juist ten zuiden van Charleroi en is dagelijks geopend. Men kan met de auto gaan of met bus 52 vanaf Station Charleroi Zuid. Een audiogids in het Frans, Nederlands en Engels is beschikbaar voor elke bezoeker. In de herdenkingsruimte worden de teksten ook in het Italiaans weergegeven, ter ere van de vele Italianen die omkwamen in 1956. Deze nieuwe attractie is mede mogelijk gemaakt met Europese steun.

Info: Le Bois du Cazier, Rue du Cazier 80, B-6001 Charleroi, tel 0032-71-880856, www.leboisducazier.be. Open dagelijks van 9-17 uur.


---

Kasteel van Jehay beroemd om bijzonder metselwerk

Het kasteel van Jehay ligt niet ver van Huy, juist ten noorden van de Maas en is beroemd vanwege het bijzondere metselwerk: met rode en witte bakstenen lijkt de muur wel een dambord. Sinds 2000 heeft de provincie Luik het beheer over het kasteel gekregen en de provincie onderhoudt nu zowel kasteel als tuin en is uiteraard ook verantwoordelijk voor de openingsuren.

Tot 2000 was het kasteel privé bezit van een graaf maar hij is in 2000 op hoge leeftijd overleden. Hij was een verdienstelijk amateur-archeoloog en in een deel van het kasteel staat zijn verzameling archeologische vondsten opgesteld. Het betreft onder andere interessante romeinse vondsten afkomstig van het terrein rond het kasteel.

De tuinen rondom het kasteel zijn zeer de moeite waard vooral omdat de graaf tegelijkertijd een verdienstelijk beeldhouwer was. Hij heeft enkele prachtige bronzen vrouwenbeelden gemaakt die nu op de randen van een waterval zitten en liggen. Die waterval loopt als een trap langs het centrale glooiende pad in de tuin. Het water kabbelt over de trap naar beneden de slotgracht in.

De tuin is in goede staat want wordt al jaren onderhouden door een groep vrijwilligers. Het kasteel is gedurende de wintermaanden gesloten maar van juni tot september kan men er in het weekend en op woensdag terecht. Groepen kunnen op speciaal verzoek het hele jaar in het kasteel terecht.

Info: Kasteel van Jehay, Rue du Parc 1, B-4540 Jehay-Amay, tel 00.32.85/31.17.16. Open 1/6-30/9 weekend 11-18 uur, woensdag 14-17 uur. In juli en augustus is men ook van dinsdag tot en met vrijdag van 11-18 uur geopend.


---

Ronddwalen in meesterwerk van Horta

In dit jaar van architectuur neemt het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel het initiatief om het art deco meesterwerk van Victor Horta uitgebreid te tonen aan belangstellenden. Elke zondag is er om 12.00 uur stipt een tweetalige (Nl+Fr) rondleiding door het prachtige gebouw, één van de cultuurtempels van Brussel. Kosten 7 per persoon, reserveren is niet nodig.

Recente werkzaamheden herstelden Horta's architecturale concept in ere en verdubbelden de beschikbare ruimte voor culturele activiteiten. Prachtige details zoals kapstokken en tegelwerk zijn allemaal op het rondje door het gebouw te zien.

Het Paleis voor Schone Kunsten organiseert altijd belangrijke tentoonstellingen tussen haar muren, dit jaar staan de grote Africalia-expositie 'Transfert' en Europalia Italië er gepland. In de concertzalen, waaronder de prachtige Le Boeufzaal, wordt o.a. de finale van de prestigieuze Elisabethwedstrijd gehouden. Groepen tot maximaal 20 personen kunnen op aanvraag natuurlijk altijd worden rondgeleid, kosten 62,50 per uur.

Info: Paleis voor Schone Kunsten, Rue Ravensteinstraat 23, B-1000 Brussel, tel 0032-2-5078200 en 0032-2-5078468 (speciaal voor groepen), info@pbapsk.be