Korps: Friesland, plaats: Fryslân 25-05-2003
Politieberichten 24/5 13.00 uur t/m 25/5 13.00 uur

Leeuwarden: autoinbraak
Tussen vrijdag 23 mei 22.00 uur en zaterdag 24 mei 06.30 uur is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan het Raaigras. Men heeft het ruit aan de bestuurderskant vernield en vervolgens de radio/cd-speler meegenomen. Aangifte werd gedaan door een 24-jarige inwoner uit Leeuwarden.

Drachten: autoinbraak
Tussen zaterdag 07.00 uur en 14.45 uur is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Oudeweg. Men heeft het portier van de auto geforceerd. Men heeft enkele cds, een zomerjas en een radardetector meegenomen. De 19-jarige eigenaar uit Kootstertille heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Op zaterdag omstreeks 16.15 uur is een 22-jarige inwoner uit Leiden beroofd van zijn portemonnee terwijl hij op het Wilhelminaplein liep. In de portemonnee zat een rijbewijs, bankpassen en enkele tientallen euros.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Op zaterdag omstreeks 16.00 uur heeft er een winkeldiefstal plaatsgevonden in een supermarkt aan het Hoeksterpad. Een verdachte had een pak negerzoenen gepakt en er uit gegeten en wilde vervolgens niet betalen. De politie heeft de verdachte, een 27-jarige inwoner uit Harlingen aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor is de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Bolsward: openlijk geweld
Op zaterdag omstreeks 18.00 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij op de Barber Yntjesstraat. De politie werd aangesproken door een 47-jarige inwoner uit Bolsward die verklaarde te zijn geschopt en geslagen door twee mannen. De aanleiding en de toedracht van het incident is onbekend. De politie heeft daarop de twee mannen, een 16-jarige jongen en een 41-jarige man uit Bolsward aangehouden. Na verhoor zijn zij weer in vrijheid gesteld. De politie stelt verder onderzoek in.

Wolvega: woninginbraak
Op zaterdag om 18.20 uur kreeg de politie een melding van een inbreker in een woning aan de Ferdinand Bolstraat. Een ruit aan de achterzijde van de woning was vernield, er was niets weggenomen. De politie deed een zoekslag in de directe omgeving en trof bij het station een verdachte aan die voldeed aan het opgegeven signalement die buren hadden doorgegeven. De politie heeft de verdachte, een 28-jarige inwoner uit Wolvega, aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Langweer: aanrijding met letsel
Op zaterdag omstreeks 15.00 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Langwarderdyk. Een 83-jarige inwoonster uit Sint Nicolaasga wilde in haar invalidekar de Langardedyk oversteken. Ze zag hierbij echter een 21-jarige automobiliste uit Langweer over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De 83-jarige vrouw is met lichte verwondingen met de ambulance naar het ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen overgebracht.

Boelenslaan: opgeven valse naam
Op zaterdagavond omstreeks 21.10 uur zag de politie tijdens surveillance op de Master De Boerstrjitte een aantal autos staan waar een aantal personen bijstonden. Een van de hen had een fles bier in de hand. Hierop gaf de politie bij de verdachte aan dat hij hier voor bekeurd zou worden en vroeg hem zijn naam op te geven. De man weigerde dit en gaf uiteindelijk een valse naam op. Daarop heeft de politie de man, een 25-jarige inwoner uit Boelenslaan, aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor is de man weer vrijgelaten. Hij heeft een bekeuring gekregen voor het opgeven van een valse naam en voor het drinken van alcohol op de openbare weg.

Leeuwarden: vechtpartijtje
Op de kermis van Leeuwarden heeft er op zaterdag omstreeks 17.20 uur een vechtpartijtje plaatsgevonden. Twee jongens hadden ruzie met elkaar en hadden elkaar geslagen. De politie heeft beide jongens uit elkaar gehaald en de gemoederen gesust. Een van beide jongens is met een kapotte lip met de ambulance naar MCL-Zuid gebracht. De andere jongen had enkele schaafwonden. Beide jongens, een 18-jarige inwoner uit Hurdegaryp en een 23-jarige inwoner uit Harlingen wilden geen aangifte doen.

Lemmer: niet voldoen aan vordering
Op zondag omstreeks 01.30 uur trof de politie op de Nieuwburen een lastige man aan. De man verkeerde onder invloed van alcohol en vertoonde provocerend gedrag. De politie verzocht de man zich te verwijderen. De man weigerde dit en werd daarop aangehouden door de politie. De man is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Leeuwarden: vernieling
Op zondagmorgen om 02.10 zag de politie tijdens surveillance dat drie mannen achter elkaar tegen dezelfde lantaarnpaal op het Ruiterskwartier schopten. De politie sprak de mannen op hun gedrag aan en vroeg hen om hun legitimatiebewijzen. Twee van de drie mannen gaven hun legitimatie meteen, de derde man werkte niet mee. Daarop is de man, een 28-jarige inwoner uit Munein door de politie aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar werd hij lastig en vernielde een kast. De andere twee mannen, een 23-jarige en een 24-jarige inwoner uit Munein, hebben een bekeuring voor baldadigheid gekregen.

Dokkum: vernieling
Op zondag om 03.00 uur kreeg de politie een melding dat er graffity werd gespoten op parkeermeters en op een gevel van een winkel aan de Rondweg-Noord. De politie trof een groepje jongeren aan met de spuitbussen nog in de hand. De jongeren sloegen bij het zien van de politie op de vlucht. De politie zette de achtervolging in en kon het behulp van een politiehond 4 verdachten aanhouden. De verdachten, drie 15-jarige jongens en een 16-jarige jongen uit Groningen, zijn meegenomen naar het politiebureau. Zij zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Wolvega: belediging
Op zondagochtend om 03.15 uur surveilleerde de politie over de Hoofdstraat Oost en zag een groepje van vier personen lopen. Een van deze personen schreeuwde scheldwoorden in de richting van de politie. De politie stapte uit de auto en sprak deze persoon op zijn gedrag aan waarop hij de politie weer beledigde. Daarop is de man, een 37-jarige inwoner uit Heerenveen, aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Sneek: mishandeling
Op zondag om 04.00 uur kreeg de politie een melding van een mishandeling op de Galigastraat. De politie werd daar aangesproken door een 17-jarige inwoner uit Wommels dat hij door twee jongens zonder reden geschopt en geslagen was. Hij wees de twee verdachten aan waarop de politie beiden heeft aangehouden. De verdachten, een 16-jarige en een 17-jarige inwoner uit Sneek, zijn meegenomen naar het politiebureau.

Leeuwarden: huisvredebreuk
Op zondag om 03.30 uur kreeg de politie een melding van huisvredebreuk in een woning aan de Willemskade. Een 20-jarige inwoonster uit Leeuwarden bevond zich in de woning en hoorde op een gegeven moment vanuit de slaapkamer een snurkend geluid. Een onbekende man lag in de slaapkamer op bed te slapen. Daarop belde ze twee vrienden die de man uit de woning hebben gezet. De politie heeft daarop de man, een 48-jarige inwoner uit Sneek, aangehouden en ingesloten op het politiebureau. De man had een raampje geforceerd en was zo de woning binnengekomen.

Heerenveen: vrouw valt uit raam
Op zondagochtend om 10.40 uur is er een 30-jarige vrouw vanuit een raam van haar woning in het AZC aan de Stadionweg naar beneden gevallen. De vrouw stond bij een open raam en is waarschijnlijk door een epilepsie-aanval onwel geworden en vervolgens uit het raam gevallen. De vrouw is met de ambulance naar Nij Smellinghe in Drachten overgebracht.

Fryslân: rijden onder invloed
Op zondag om 02.35 uur zag de politie een automobilist slingerend over de Bredyk in Stiens rijden. De automobilist, een 27-jarige inwoner uit Hallum, is meegenomen naar het politiebureau voor een blaastest waar hij 700 ug/l blies. Hij moest daarmee zijn rijbewijs inleveren.

Op zondag om 03.45 uur zag de politie een personenauto een erg ruime bocht maken op het Zaailand in Leeuwarden. Op het Wilheminaplein stopte de auto. De politie vroeg de bestuurder mee te werken aan een blaastest. In de auto op weg naar het politiebureau kwamen ze een vriend van de verdachte tegen. De politie reed echter weg, hierop reageerde de verdachte agressief waarop de politie de man boeide. Daar verzette de verdachte zich tegen. De verdachte, een 37-jarige inwoner uit Leeuwarden, blies 230 ug/l en kreeg daarmee een rijverbod van 1 uur opgelegd.

Op zaterdag omstreeks 19.45 uur heeft de politie op de Gratingastins in Leeuwarden een 51-jarige automobilist uit Leeuwarden gevraagd aan een blaastest mee te werken. De man blies 470 ug/l en kreeg daarmee een rijverbod van vier uren opgelegd.

Op zaterdag om 23.30 uur zag de politie tijdens de surveillance een 41-jarige automobilist uit Hallum rijden over de Rondweg in Hallum. Hij blies 235 ug/l aan het ademanalyseapparaat. Hij kreeg daarmee een rijverbod van 1 uur opgelegd.

Op zaterdag om 23.15 uur heeft de politie tijdens een alcoholcontrole een 49-jarige automobilist uit Leeuwarden staande gehouden op de Biensma in Grou. De man blies 390 ug/l en kreeg daarmee een rijverbod van 3 uren opgelegd.

Bureau Communicatie, 058 - 880 8272