Gemeente Weert

01-05-2003

Lezing in het museum Jacob van Horne over "Kunst zonder Kerk"

In het Museum Jacob van Horne in Weert is nog tot en met zondag 25 mei de tentoonstelling "Geloof in Kunst - Kunst zonder kerk" te zien. Hier zijn de geselecteerde werken van de kunstprijsvraag uit 2001 van het bisdom Roermond te zien: Geloof in Kunst, wedstrijd rond hedendaagse christelijke kunst met als thema "In den beginne was het woord". Als aanvulling daarop toont het museum autonome werken van Nederlandse kunstenaars die religieuze motieven gebruiken dan wel religieus-spiritueel geïnspireerd zijn. Deze werken zijn afkomstig uit de eigen collectie van het museum.
Op vrijdagavond 9 mei aanstaande om 20.00 uur houdt freelance kunsthistoricus dr. Joost de Wal uit Utrecht in het Museum Jacob van Horne een lezing over het tweede deel van de tentoonstelling: "Kunst zonder kerk".

Hij is in 1999 gepromoveerd op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek behandelt aspecten van religie in de Nederlandse autonome beeldende kunst tussen 1945 en 1990, in het bijzonder in de collectie van het Instituut Collectie Nederland, de voormalige Rijkscollectie. In 2001 kwam een handelseditie van zijn proefschrift uit en het museum heeft bij het samenstellen van dit deel van de expositie dan ook dankbaar uit dit boek geput.

Joost de Wal zal vertellen hoe in de geseculariseerde en ontkerkelijkte 20e eeuw toch vele moderne beeldende kunstenaars gefascineerd zijn gebleven door het Christendom en andere religies. Maar deze werken die door het christendom zijn geïnspireerd, werpen vaak wel een nieuw licht op religie en geloof. Veel werken zijn grensverleggend geweest en deze kunst zorgde daardoor ook voor wrijving met de officiële Kerk.
Met name aan de hand van voorbeelden uit de Rijkscollectie, die vooral in de jaren '80 van de vorige eeuw actief tot stand is gekomen en waaruit het museum te Weert ook werken in bruikleen heeft, toont hij aan dat het christelijk erfgoed nog altijd een prominente plaats inneemt in de autonome hedendaagse beeldende kunst in Nederland.

Op deze avond wordt u in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van zijn onderzoek, dat tevens een breder kader geeft voor de werken op onze expositie.
De toegang is gratis.
Gemeentemuseum Weert, locatie "Jacob van Horne", Markt 7, Weert, tel. (0495) 531 920, museumweert@planet.nl.