Gemeente Zoetermeer

Polderdag op 25 mei in het Land van Wijk en Wouden

Op zondag 25 mei vindt de jaarlijkse POLDERDAG plaats in Land van Wijk en Wouden. In het gebied tussen Leiden, Alphen aan de Rijn, Zoetermeer en Leidschendam zijn fietsroutes uitgezet, waarlangs allerhande activiteiten worden georganiseerd. Iedereen is uitgenodigd om een dag te komen genieten van alles wat het weidse polderland te bieden heeft.

Dit jaar heeft de POLDERDAG een bijzonder tintje, omdat het jaar 2003 landelijk is uitgeroepen tot het Jaar van de Boerderij. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan de boerderij, omdat veel boerderijen hun oorspronkelijke functie als agrarisch bedrijf dreigen te verliezen. Veel van de boerderijen in het Land van Wijk en Wouden hebben gelukkig hun stal nog in vol bedrijf en koeien in de wei. De POLDERDAG biedt een uitgelezen mogelijkheid om een aantal van deze boerderijen te bezoeken. Bovendien is er een puzzeltocht voor kinderen en een fotowedstrijd, die allebei in het teken staan van de boerderij. De fietsroutes zijn ongeveer 10 tot 20 kilometer lang en voeren langs boerderijen, tuinderijen, cafés en molens. Onderweg zijn er muziekoptredens en toneelvoorstellingen. Schilders, dichters en andere kunstenaars presenteren op diverse locaties hun werk. En natuurlijk kan er een kijkje worden genomen in de stallen, kaasmakerijen, kwekerijen en alle andere onderdelen van het boerenbedrijf. De fietstochten kunnen worden gereden vanaf 10.00 uur. De routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij de opstappunten. Er zijn ook wandelroutes beschikbaar.

Opstappunten zijn:

* Alphen aan den Rijn

- Station Alphen aan den Rijn


* Boskoop

- Station Boskoop


* Hazerswoude-Dorp

- Café de Egelantier, Raadhuisplein 1


* Leiden

- Restaurant Cronesteijn, Vlietweg 2


* Leidschendam/ Stompwijk

- Boerderij van Boheemen, Stompwijkseweg 55a

* Zoeterwoude

- Café de Meester, Zuidbuurtseweg 57

- De Groote Molen, Ommedijkseweg


* Zoetermeer

- Restaurant AA Zicht, Strand 1

Vanaf het wandelcafé in Leiden vertrekt om 05.00 uur (!) 's ochtends een dauwtrap wandeling onder leiding van Aad Smits. Vanuit Café de Egelantier vertrekt om 12.00 uur een wandeling met gids. De officiële opening van de POLDERDAG 2003 wordt om 10.00 uur verricht door Bram van der Vlugt, acteur en voorzitter van de Stichting Gras en Wolken. De opening vindt plaats op de fraaie monumentale boerderij van de familie Verboon, Weipoortseweg 54 te Zoeterwoude.

De POLDERDAG in het Land van Wijk en Wouden is een initiatief van Stichting Grote Polder Groene Hart, de WLTO afdeling Rijn- en Vlietlanden en de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Wijk & Wouden.

Informatie: Tel. 071 5806317/ www.polderdag.nl

Laatste wijziging: 21-05-2003