Ministerie van Justitie

Internationale Dag van de Vermiste Kinderen
22 mei 2003

In Nederland worden steeds meer kinderen ontvoerd en in de meeste gevallen meegenomen naar het buitenland. Dit meldt het Rode Kruis, vooruitlopend op de Dag van het Vermiste Kind op 25 mei. Vijf jaar geleden werden er vijf kinderen ontvoerd, vorig jaar 21.

In vrijwel alle gevallen gaat het om ontvoeringen door één van de ouders naar het land van herkomst, vooral naar Turkije en Marokko. Volgens het Rode Kruis ontstaan na ontbinding van een gemengd huwelijk vaak problemen over wie de kinderen krijgt.

Op dit moment worden er nog 45 kinderen officieel vermist. Volgens het Rode Kruis ligt het feitelijke aantal veel hoger. Vaak is namelijk onduidelijk wie recht heeft op het kind.

Er zijn internationale afspraken gemaakt in het zogeheten Haags Verdrag, dat bepaalt dat de wetgeving van toepassing is in het land waar de kinderen zijn opgegroeid. In de landen die bij de internationale verdragen zijn aangesloten zijn centrale autoriteiten die zich bezighouden met de uitvoering van de afspraken.

Het TROS-programma Vermist besteedt op 23 mei aandacht aan de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen, de uitzending staat helemaal in het teken van vermiste kinderen.

TROS Vermist, 23 mei 2003, 21.30 uur op Nederland 2.

Meer informatie:

Internationale kinderontvoering

www.vermistekinderen.nl

Meldpunt vermisten