Ministerie van Buitenlandse Zaken


Nederland en Frankrijk zoeken dialoog op cultureel en politiek vlak

Zondag 25 mei opent staatssecretaris voor Europese Zaken, Atzo Nicolaï met zijn Franse collega Noëlle Lenoir, het Nederlands-Frans colloquium "Overheid, maatschappij en burger" in Amsterdam. Bij de opening zal staatssecretaris Nicolaï een speech houden. Nederlandse en Franse principes en pragmatisme zullen aan de hand van ronde tafelgesprekken worden blootgelegd.

Tijdens het colloquium komt onder meer de relatie tussen overheid en burgers en de relatie tussen overheid en bedrijfsleven aan bod. Zo vindt op maandag 26 mei een aantal workshops plaats over maatschappelijk verantwoord ondernemen en de nabijheid van de overheid in een regionale en Europese context

Dit colloquium is de eerste in een reeks van activiteiten die worden georganiseerd in het kader van de nauwere samenwerking met Frankrijk. Deze nauwere samenwerking kreeg recent gestalte door de inauguratie van de Nederlands-Franse samenwerkingsraad. Doel van deze raad is de verdere intensivering van de Nederlands-Franse betrekkingen door het versterken van de dialoog en de samenwerking op cultureel-maatschappelijk terrein. Daarnaast zal de relatie op politiek terrein verdiept worden. De raad wordt voorgezeten door de Nederlandse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken.

Aanwezig zullen zijn, naast beide bewindspersonen, personen uit wetenschap (Meindert Fennema, Abram de Swaan), bedrijfsleven ( Jacques Schraven, Cees Dam) politiek (Laurens Jan Brinkhorst, Hans van Mierlo, media ( Youri Albrecht, Philip Freriks) en overheid (Paul Schnabel)

De organisatie van het colloquium is in handen van de culturele instellingen Maison Descartes en het `Institut Neerlandais'.