Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

10 Vlaamse vrachtwagenchauffeurs vertrekken voor het Rode Kruis naar Irak

Zondagnamiddag 25 mei vertrekken 10 Vlaamse vrachtwagenchauffeurs naar Amman om deel te nemen aan de hulpoperaties van het Rode Kruis in Irak.

Het Internationale Rode Kruis heeft in Amman een logistieke basis voor de hulpoperaties in Irak en in de Bezette Gebieden. De chauffeurs zullen er eerst een korte opleiding en briefing krijgen. Daarna zullen zij samen met Noorse en Finse collega's in konvooien hulpgoederen vervoeren naar diverse plaatsen in Irak. De wegen die ze nemen, worden telkens aangepast aan de situatie, de noden en de veiligheid. De vrachtwagens zijn duidelijk gemarkeerd met het embleem van het Internationale Rodekruiscomité (ICRC) en moeten op een volledig neutrale manier opereren. De vrachtwagenchauffeurs nemen normaal gezien 3 maanden deel aan de hulpoperatie.

De hulpgoederen die worden vervoerd zijn voedsel, medisch materiaal, geneesmiddelen, dekens, kooksets, hygiënesets, schoolmateriaal... Hiervoor heeft het Rode Kruis in Amman 2 opslagplaatsen van 4.500 m2 en een wagenpark van onder meer 51 vrachtwagens met trailers.

Rode Kruis-Vlaanderen lanceerde op 18 april via de media een oproep om vrachtwagenchauffeurs te rekruteren voor de hulpoperatie. Op de oproep kwamen in enkele dagen meer dan 500 reacties. Zo'n 260 vrachtwagenchauffeurs stuurden hun curriculum vitae op naar het Rode Kruis.

Brussel, 23 mei 2003