KNWV

24/5/2003
BELANGENBEHARTIGING - Onverwachte kandidaten voor het
waterschapsbestuur: Watersporters stellen zich kandidaat voor
verkiezingen

Voor de komende verkiezingen (28 mei - 12 juni) van het
Hoogheemraadschap der Stichtse Rijnlanden hebben zich uit onverwachte hoek kandidaten gemeld. Het betreft een drietal watersporters uit de regio: inwoners die op een sportieve/recreatieve manier met water bezig zijn en daarvoor aandacht willen vragen in het bestuur.

Iedereen kan zich kandidaat stellen voor verkiezingen van het
waterschapsbestuur. In het verleden waren dat vaak mensen uit de landbouw, milieufederatie of uit natuurbeschermingsorganisaties. Voor het eerst zijn er nu ook kandidaten uit de watersport. Actieve watersportbeoefenaars die zich graag inzetten om het water bevaarbaar te houden. Schoon water in een aantrekkelijke omgeving moet ook recreatief gebruikt kunnen worden. De kandidaten zijn lid van het Watersportverbond; de landelijke koepelorganisatie van
watersportverenigingen, die op deze manier meer invloed wil krijgen in een aantal waterschapsbesturen. Het watersportverbond ondersteunt de kandidatuur van deze drie personen dan ook actief.
Voor de stad Utrecht en Nieuwegein (kieskring midden) gaat het om de heer Twan Tiebosch, voor de regio oost (van De Bilt tot aan Rhenen) gaat het om de heren Bas Rikken en Evert Lagerweij.

Waterrecreatie krijgt op dit moment weinig aandacht bij waterschappen. Ten onrechte, want zo is bijvoorbeeld de economische omvang van de watersportsector groter dan die van de beroepsvaart. Ook kan de watersporter bijdragen aan schoner water, door minder vaak te
schrobben in de haven, door milieuvriendelijkere laksoorten te gebruiken of andere houtsoorten voor steigers. Daarnaast kan een watersporter niet zonder schoon water en een mooie omgeving.
Uiteindelijk is er een gezamenlijk belang voor ons allemaal: helder water, waar het een plezier is om op te varen of aan te zitten vissen.

www.waterschapsverkiezingen.nl

Postbus 87 · 3980 CB Bunnik · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl