ABVAKABO FNV

Onjuiste beeldvorming onderzoek misbruik Melkertbanen

Onjuiste beeldvorming onderzoek misbruik Melkertbanen

Afgelopen vrijdagavond 23 mei 2003 is op het NOS-Journaal het rapport van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF) uit Amsterdam naar buiten gebracht over het onderzoek dat het Fraudeteam heeft gedaan naar misbruik van zogenoemde Melkertbanen. In dit onderzoek zou worden aangetoond dat in Amsterdam op grote schaal misbruik wordt gemaakt van regelingen voor gesubsidieerde arbeid.

In het onderzoek van het RIF worden 400 gesubsidieerde arbeidsplaatsen bij drie Amsterdamse organisaties, voornamelijk in de sector Toezicht, onderzocht op onregelmatigheden en onvoldoende controle. Het is onduidelijk op welke basis de selectie van deze arbeidsplaatsen tot stand is gekomen. Het is daarnaast onbekend in hoeverre de conclusies van het onderzoek kunnen worden doorgetrokken naar de algehele praktijk in Nederland. Wel is bekend dat de uitvoering van de Sociale Dienst in Amsterdam nogal te wensen overliet in de onderzochte periode, zodat de situatie in Amsterdam zeker niet maatgevend is voor de rest van Nederland.

Grondige bestudering van het onderzoeksrapport leidt niet tot de eenduidige conclusie dat er sprake is van misbruik op grote schaal. Wel is er sprake van de nodige risico's van onrechtmatigheid en onvoldoende controle. Dit leidt soms tot onregelmatigheden en soms zelfs fraude. ABVAKABO FNV is van mening dat misbruik en fraude actief moet worden bestreden, maar dat tegelijkertijd moet worden gewaakt voor onjuiste beeldvorming.

ABVAKABO FNV maakt bezwaar tegen het in het kwaad daglicht stellen van de gehele sector gesubsidieerde arbeid en zijn werknemers. In de gesubsidieerde arbeid wordt zinvol werk in de publieke sector gedaan door werknemers die een moeilijke positie op de arbeidsmarkt hebben.

Dit rapport aangrijpen om de voorgenomen bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid die het kabinet Balkenende wil doorvoeren te legitimeren wijst ABVAKABO FNV af. Zeker in deze tijd met oplopende werkloosheid moet modernisering van de gesubsidieerde arbeid in plaats van afbraak voorop staan. ABVAKABO FNV heeft hier onlangs voorstellen voor gelanceerd. Hierbij wordt de gesubsidieerde arbeid meer toegespitst op de verschillende doelgroepen. Op grond van onafhankelijke indicatiestelling krijgen mensen een reĂŻntegratiebaan, een blijvend gesubsidieerde baan of een instroommogelijkheid in een reguliere baan aangeboden. Door deze voorstellen worden ook de risico's van misbruik aanzienlijk verminderd.

Meer informatie
Ronald Paping dagelijks bestuurder 06-51218410 Sandy Bosman voorlichter 06-51025004

Kijk ook op www.abvakabo.nl

25 mei 03 12:02