Ingezonden persbericht

Geachte redactie,

Hierbij het schrijven aan het College van B. en W. te Maastricht inzake vragen ex. artikel 37 (reglement van orde) n.a.v. het besluit van de Raad van Bestuur van Essent tot het instellen van een vacature stop, en de mogelijke gevolgen hiervan voor Nutsbedrijven Maastricht als dienstverlenend bedrijf en de werkgelegenheid binnen de gemeente Maastricht.

m.v.r.gr. namens de gemeenteraads fractie
Stadsbelangen mestreech,

J.Steijns

STADSBELANGEN MESTREECH
Fractie-secretariaat : Breulingstraat 10 6211 SC Maastricht

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 1992
6201 BZ Maastricht

onderwerp: vragen ex art.37 RvO Maastricht, 23 mei 2003

Geachte College,

De Raad van Bestuur van Essent heeft besloten tot een stop op het vervullen van externe vacatures en het aannemen van personeel met een tijdelijk dienstverband binnen de gehele Essent Holding. Als gevolg van dit besluit geldt dat:
alleen die sollicitatieprocedures mogen worden afgewikkeld/gerealiseerd waarbij de kandidaat is geselecteerd en een aanbod schriftelijk vóór 16 mei 2003 is toegezegd geen aanbiedingen en/of verlengingen van tijdelijke Essent contracten mogen worden aangeboden met onmiddellijke ingang geen inhuur van uitzendkrachten, tijdelijke specialisten, consultants en interim managers mogelijk is contract afspraken m.b.t. uitzendkrachten, tijdelijke specialisten, consultants en interim managers na beëindiging niet meer mogen worden verlengd voor een nieuwe periode geen tijdelijke contracten worden omgezet in definitieve arbeidscontracten Als rede voor deze maatregel geeft de Raad van Bestuur van Essent aan dat een groot aantal vaste medewerkers binnen Essent een status van boventalligheid heeft of in de nabije toekomst zal krijgen, ondanks dat de netto omzet in 2002 (6.900 milj.) is gestegen t.o.v. 2001 (6.293 milj.) en een brutomarge resultaat is behaald van resp. 2.638 milj in 2002 t.o.v. 2.547 milj. In 2001.

Aangezien de gemeente Maastricht nog verantwoordelijkheid draagt voor Nutsbedrijven Maastricht NV stellen wij U de volgende vragen: bent U als College geïnformeerd over bovengenoemde beleidsbeslissingen van de Raad van Bestuur van Essent zijn bij de verkoop van Nutsbedrijven Maastricht NV aan Essent contractafspraken gemaakt m.b.t. de werkgelegenheid binnen Maastricht in het algemeen en de werkgarantie voor het personeel in het bijzonder bent U het met ons eens dat toepassing van bovengenoemde maatregelen grote gevolgen kan hebben voor het functioneren van het nutsbedrijf en het adequaat uitvoeren van taken, en dat met name de veiligheid onder spanning kan komen te staan als gevolg van onderbezetting Wij zouden een beroep op uw College willen doen om op korte termijn, als mede aandeelhouder van Nutsbedrijven Maastricht nv, in overleg te treden met de Raad van Bestuur van Essent ter verfijning van de getroffen maatregelen. In afwachting op uw reactie,

Met vriendelijke groet,
M.E.H. Dircke-Schmidt
Fractie Stadsbelangen Mestreech