Socialistische Partij

12de congres

Afdeling Alkmaar drukt stempel op congresstuk

25-05-2003 * Het 24^e congres van de SP, gisteren gehouden in de Flint in Amersfoort, is voor de SP maar ook specifiek voor de afdeling Alkmaar succesvol verlopen. Na een tweetal bijeenkomsten om over de congresstukken te discussiëren en wijzigingsvoorstellen te formuleren diende de afdeling 17 wijzingen op het congresstuk in. Twee daarvan zijn door de afdeling tijdens het congres ingetrokken, negen zijn er aangenomen, meer dan de helft dus! Hieronder het resultaat met een beknopte toelichting:

Wijzigingsvoorstel Resultaat Toelichting
1. Herschrijven § 1.1 Gaat het goed? Afgewezen De herziene versie van deze paragraaf leek erg op borstklopperij en mat de SP in cijfers ten opzichte van andere partijen. Niet alle tekenen zijn positief en de kwaliteit en groei moeten uit onszelf komen. De versie in de nota van wijzigingen is wel veel beter maar mist helaas nog altijd een analyse van de deels teleurstellende gemeenteraadsverkiezingen. 2. Weglaten § 2.1 Politieke ontwikkelingen Ingetrokken We erkennen het belang van de politieke achtergronden bij het stuk en zijn tevreden met de herschrijving
10. Herschrijvingen in en toevoegingen aan § 2.3 Versterk het activisme Overgenomen Legt de nadruk meer op lokaal activisme en de uitgangspunten van de partij zoals neergelegd in "heel de mens" om de partij te versterken; vanuit onze fundamentele kritiek op het kapitalisme en door mensen lokaal te helpen met de strijd tegen de uitwassen daarvan.
21. Herschrijven voorstel 1. Naar een grotere partij Afgewezen Het congresstuk stelt in voorstel 1. expliciet de kwantitatieve ledengroei voorop. Dat vinden we jammer. Liever zouden we kwalitatieve groei van de partij voorop hebben gesteld. De derde partij in ledental is ook geen kwaliteit, zoals in de toelichting op voorstel 1 in de nota van wijzigingen te lezen viel, maar een uitdrukking van kwantiteit. 31. Toevoegingen in voorstellen 2. en 3. Nieuwe leden mobiliseren Overgenomen Koppelt voorstellen 2. en 3. om nieuwe leden te mobiliseren in één gewijzigd voorstel en voegt de verbinding met organisaties buiten de SP in samenwerkingsverbanden toe. 33. Toevoegingen in voorstel 4. 150 Partijafdelingen Afgewezen De nadruk in dit voorstel ligt op snelheid in groei. We hadden dat graag afgezwakt gezien om rustiger door te bouwen aan meer en vooral ook kwalitatief goede afdelingen. Door het 'uit de grond willen stampen' van een kleine zestig afdelingen in minder dan een jaar tijd zijn we bang dat de aandacht voor kwaliteit juist minder wordt. Voorstellen om in kleine plaatsen afdelingen op te richten bij minder dan 50 leden, een eerste teken dat dit voorstel aanzet tot tornen aan de regels die de kwaliteit bewaken, hebben het gelukkig niet gehaald. 53. Toevoeging in voorstel 9. Werkmethoden Afgewezen Dit voorstel probeerde aanwezige kennis met betrekking tot het leiden van afdelingen te groeperen en steun aan nieuwe afdelingen structureel vast te leggen. Een begeleider in de buurt en een begeleider uit de landelijke organisatie.
59. Schrappen in voorstel 59. Ledenvergaderingen Overgenomen De notie dat een ledenvergadering geen 'verplicht nummer' mag zijn is onzinnig; het kiezen van bestuursleden en de financiële verantwoording zijn verplichte jaarlijks terugkerende agendapunten. Daarmee is die vergadering bij voorbaat 'saai'.
64. Toevoegen voorstel 14a. Naar buiten gericht Afgewezen Beoogde het verzamelen van gegevens voor actie te systematiseren, de afdelingen vanuit de landelijke partij door het centraal verwerken van die gegevens uit het land tot actiemateriaal meer handvatten te geven bij hun werk in de wijken en de nadruk te leggen op het versterken van de partij vanuit het werk in die wijken.
83. Toevoeging in voorstel 18. Landelijke thema-afdelingen Ingetrokken Wijzigingsvoorstel 83. van de afdeling Den Haag met dezelfde strekking is overgenomen.
90. Toevoeging in voorstel 19b. Een centrum voor scholing en begeleiding Afgewezen Vanwege ervaringen in het verleden wilden we graag een harde afspraak over wanneer de afdelingen kunnen rekenen op het lesmateriaal (een maand voor het begin van de cursus) dat van de landelijke partij moet komen.
94. Toevoeging in voorstel 19d. Een centrum voor scholing en begeleiding Overgenomen Regelt een speciale, verplichte cursus voor nieuwe afdelingsvoorzitters.
96. Toevoeging in voorstel 19e. Een centrum voor scholing en begeleiding Overgenomen Regelt het regelmatig verschijnen van het cursusaanbod in de Tribune.
99. Toevoeging in voorstel 21. Partijraad Overgenomen Brengt de relatie van de partijraad tot het partijbestuur zoals geregeld in de statuten extra onder de aandacht.
106. Toevoegingen in voorstel 23. Migranten Overgenomen Verbeteringen van de tekst ten aanzien van onze inzet voor allochtonen en integratie volgens onze hoofdtaken in plaats van een soort ledenwerftruc om jongere allochtonen te interesseren.
119. Toevoeging aan voorstel 26. Festival Tomaat Overgenomen Regelt dat de cultuurprijs die op Festival Tomaat uitgereikt zal gaan worden een band heeft met ons Socialistisch gedachtegoed. 131. Toevoeging aan voorstel 28. Financiën Overgenomen Benadrukt dat een hoewel een actie zoveel mogelijk zichzelf moet bedruipen, een grote actie met veel publiciteit soms ook best wat mag kosten.

Vooral de nadruk die leek te liggen op kwantiteit in plaats van kwaliteit in het congresstuk was een doorn in het oog van de afdeling. Het is dan ook jammer dat wijzigingsvoorstellen die de streefgetallen, de targets, uit het congresstuk aanvielen niet zijn aangenomen. Met name het vooropstellen van een streven naar meer leden in voorstel 1. verwoordt kwantiteit vóór kwaliteit terwijl wij juist van mening zijn dat de kwantitatieve groei voortkomt uit onze kwaliteit. De kwaliteit zou dus voorop moeten staan. Het negatieve advies en vervolgens de afwijzing door het congres van wijzigingsvoorstel 21., waarin de intentie tot groei anders werd geformuleerd en dergelijke streefgetallen ontbreken is in dat opzicht jammer. We kunnen echter dik tevreden zijn over onze eigen inzet en kwaliteit van de ingediende voorstellen en ook over het congresstuk dat nagenoeg unaniem door het congres werd aangenomen.