Ingezonden persbericht


Utrecht, 25 mei 2003

PERSVERKLARING NAAR AANLEIDING VAN VERKIEZINGEN IN BASKENLAND

De verkiezingen in Spanje hebben met name in Baskenland een bijzonder karakter als gevolg van het verbod op de politieke partij Batasuna en diens opvolgers. Deze partij werd bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de op één na grootste partij. Wij zullen u enkele persberichten sturen waarin wij u op de hoogte houden van de verkiezingen in Baskenland, haar achtergronden en de uitslag. Indien u nog vragen of opmerkingen heeft kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Zoals in een eerder persbericht aangegeven doet het verboden kiezerplatform AuB mee aan de verkiezingen voor het parlement van de Baskische autonome regio Navarra en voor de provinciale staten van de Baskische provincies Gipuzkoa, Bizkaia en Araba. Aan de gemeenteraadsverkiezingen wordt deelgenomen door meer dan 200 lokale platformen. De platformen doen mee in plaats van de eveneens verboden politieke partij Batasuna. Doordat de partijen verboden zijn, zijn zij gedwongen zelf kiesbiljetten te drukken en verspreiden. De afgelopen dagen zijn tienduizenden 'illegale' kiesbiljetten in beslag genomen. Veel verkiezingsbijeenkomsten zijn de afgelopen dagen met geweld uit elkaar geslagen waarbij ook rubberkogels zijn gebruikt. Voor zover bekend zijn inmiddels 3 mensen in Baskenland gearresteerd en velen geïdentificeerd voor het tonen van verboden partijpropaganda. De uitkomst van de verkiezingen zal in de loop van de avond bekend raken. De Spaanse politieke partijen zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de stemmen voor illegale platforms niet geteld worden. In dat geval is enkel aan het aantal nietige stemmen te zien in hoeverre mensen in Baskenland op AuB en de overige platformen hebben gestemd. Overigens hebben andere Baskische partijen zoals PNV en EA aangegeven dat hun vertegenwoordigers de stemmen van AuB en de platformen wel apart zullen tellen. AuB heeft zelf een commissie van 3.500 mensen in het leven geroepen die bij het tellen van de stemmen aanwezig zullen zijn tenzij hen dat verboden wordt. Onderdeel van deze commissie vormt een groep internationale waarnemers waaronder Mazibuko Jara van het Zuid-Afrikaanse ANC die de situatie in Baskenland met de apartheid in Zuid-Afrika vergeleek en de Schotse parlementariër Lloyd Quinan, die de aanvallen op de Baskische onafhankelijkheidsbeweging binnen de strategie van Staten plaatste om te voorkomen dat het idee van een Europa van volken aan kracht wint. Ter vergelijking met de vorige resultaten geven we u hierbij de resultaten van de voorloper van Batasuna alsmede het aantal nietige stemmen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in de vier Baskische provincies in Spanje in 1999.

Gipuzkoa:
Totaal: 385.919
EH: 105.212 (27,26%)
Nietige stemmen: 3.128 (0,81%)

Bizkaia:
Totaal: 629.400
EH: 101.294 (16,09%)
Nietig: 5.259 (0,83%)

Araba:
Totaal: 157.158
EH: 21.663 (13,78%)
Nietig:1.577 (1%)

Naffaroa
Totaal: 300.894
EH: 44.299 (14.72%)
Nietig: 4.334 (1,44%)

(Het door EH -de naam waaronder de voorloper van Batasuna aan de verkiezingen deelnam- behaalde resultaat is, anders dan gebruikelijk, uitgedrukt in een percentage van het totaal aantal uitgebrachte stemmen in plaats van het aantal geldig uitgebrachte stemmen. Dit maakt een vergelijking met het aantal nietig uitgebrachte stemmen in 2003 mogelijk.)

Baskenland Information Centre (BIC) POBox 2884 3500 GW Utrecht The Netherlands E-mail: info@baskinfo.org http://www.baskinfo.org/