HAGER ELEKTRO

Woning met KISS installatie ontvangt overheidssubsidie

Bewoner bepaalt met KISS zelf inrichting elektrische installatie

's-Hertogenbosch, 26 mei 2003 - Hager Tehalit, wereldwijd leverancier van elektrotechnisch installatiemateriaal, heeft het Komfort Installatie Systeem (KISS) ontwikkeld, waarmee de bewoner zelf de inrichting van de elektrische installatie kan bepalen. Het KISS systeem wordt door de overheid ondersteund, waardoor Hager Tehalit iedere consument die een KISS-woning koopt of bouwt een subsidie mag uitkeren van Euro 250,-.

Door de woning uit te voeren met een KISS systeem, kan de consument zelf de inrichting van de elektrische installatie bepalen. In de huidige woningbouw hebben bewoners slechts zelden inspraak in de werkelijke invulling van hun huis, hoewel het vaak de duurste aanschaf in een leven is. KISS brengt hier verandering in. De basisinstallatie in een KISS woning is nauwelijks duurder dan een 'normale installatie' in de woning. De verstrekte subsidie maakt het voor de consument nóg aantrekkelijker. De subsidie geldt voor consumenten die een KISS woning kopen of bouwen, maar ook voor bestaande woningen, waarin KISS wordt geïntegreerd.

Een KISS installatie wordt gemaakt door tijdens de bouw van de woning leidingen in de vloeren van het huis aan te leggen, die alle faciliteiten naar een vast punt in elke leefruimte brengen. Vanuit dat punt worden alle signalen via de plint verdeeld over de ruimte. Zo kunnen aansluitingen voor stroom, radio/tv, telefoon, computer, internet en huisautomatisering op elke gewenste plek in de ruimte gemaakt worden. Precies afgestemd op de inrichting en het gebruik van de ruimte. Ook de (draadloze) schakelaars kunnen op elke gewenste plek gemonteerd worden of als afstandsbediening uitgevoerd worden. De KISS woning heeft standaard een huisautomatiseringssysteem, waardoor de installateur of bewoner via een computer kan regelen hoe de installatie in huis moet werken. Uitbreidingen zijn voordelig en gemakkelijk te maken, zoals een knop waarmee bij onraad alle verlichting in één keer ingeschakeld kan worden. Het systeem groeit letterlijk met je mee en kan dus altijd worden aangepast op een nieuwe leefsituatie of nieuwe inrichting.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, dient de KISS installatie door een KISS installateur te zijn aangelegd en moet de woning honderd procent KISS-conform zijn. Voor meer informatie over KISS en de voorwaarden voor subsidie kan worden gekeken op www.kisshome.nl of worden gebeld met 0900-KISSHOME (0900-5477466). Daar is tevens meer informatie verkrijgbaar over de KISS installateurs in Nederland. Daarnaast is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de KISS ExpoWoning, samen met uw installateur. Deze demonstratiewoning met KISS installatie laat zien wat er allemaal mogelijk is met KISS.

Hager Tehalit
Hager Tehalit is fabrikant van elektrotechnisch installatiemateriaal en is onderdeel van de Hager Group (www.hager.com). Internationaal zijn 6900 personen werkzaam bij Hager Tehalit en er wordt een jaaromzet van Euro 820 miljoen gerealiseerd. Het hoofdkantoor van Hager Tehalit bevindt zich in Duitsland.

Noot voor redactie,