Koninklijke Ahold


26/05/03

Ahold verkrijgt van banken uitstel van deadline voor het verstrekken van gecontroleerde jaarrekeningen


· Afronding interne accountantsonderzoeken naar verwachting binnen twee weken

· Extra verlaging van resultaten voor belasting van naar schatting USD 29 miljoen als uitkomst van interne onderzoeken

Zaandam, 26 mei 2003 - Ahold heeft vandaag bekendgemaakt dat haar syndicaat van banken heeft ingestemd met uitstel van de deadlines voor het verstrekken van de gecontroleerde jaarrekening voor 2002 van Stop & Shop van 31 mei 2003 tot 30 juni 2003 en van de gecontroleerde geconsolideerde jaarrekening voor 2002 van Ahold van 30 juni 2003 tot 15 augustus 2003. De gecontroleerde jaarrekening voor 2002 van Albert Heijn moet uiterlijk 2 juni 2003 beschikbaar zijn.

De ongedekte tranche van USD 915 miljoen van de kredietfaciliteit van EUR 2,65 miljard, die werd bekendgemaakt op 5 maart 2003, zal beschikbaar blijven, mits wordt voldaan aan verschillende voorwaarden. Tot deze voorwaarden behoort onder andere het verstrekken van de gecontroleerde jaarrekeningen voor 2002 op uiterlijk de voornoemde nieuwe data. Uitgaande van de huidige verwachte cashflow ziet de onderneming in ieder geval geen reden om voor 15 augustus 2003 gebruik te maken van enige opname uit de ongedekte tranche. De verlenging van de deadlines met betrekking tot de kredietfaciliteit bevestigen Aholds voortdurende toegang tot voldoende liquiditeit, ondanks het later dan verwacht beschikbaar komen van de jaarrekeningen.

De controle van de jaarrekening voor 2002 van Stop & Shop is vergevorderd, hoewel er vertraging is opgetreden met name in verband met boekhoudkundige gevolgen van het behandelen van Stop & Shop op zelfstandige basis. Als gevolg hiervan is meer tijd nodig om de controle af te ronden.

Met betrekking tot de controle van de geconsolideerde jaarrekening van Ahold over 2002 bevestigde Deloitte & Touche dat een belangrijke voorwaarde voor het hervatten van de controlewerkzaamheden bestond uit de afronding van verscheidene interne onderzoeken (of afronding van bepaalde vastgestelde belangrijke onderdelen van die onderzoeken) bij U.S. Foodservice en verschillende werkmaatschappijen en joint ventures, die alle door Ahold zijn geïnitieerd.

Deloitte & Touche gaf aan dat, hoewel er belangrijke voortgang was geboekt bij deze onderzoeken, verschillende vertragingen bij de afronding van deze onderzoeken ertoe hebben geleid dat de hervatting van belangrijke onderdelen van de controle zon vier tot zes weken vertraging heeft opgelopen. De controlerende accountants gaven geen indicatie van het verwachte moment van afronding van de controle van de jaarrekeningen voor 2002, maar hebben wel verzekerd dat zij zich zullen inspannen tot een effectief controleproces zodra aan de voorwaarden voor hervatting is voldaan.

Ahold heeft vandaag tevens bekendgemaakt dat de interne onderzoeken door forensische accountants bij 14 van haar werkmaatschappijen en joint ventures nagenoeg zijn afgerond en dat de onderzoeken bij de overige drie bedrijfsonderdelen naar verwachting binnen twee weken zullen zijn afgerond. Op grond van de tot op heden beschikbare informatie zijn opzettelijke boekhoudkundige onregelmatigheden gevonden met betrekking tot de behandeling van resultaten en het onjuist toepassen van algemeen aanvaarde waarderingsgrondslagen bij met name de Amerikaanse dochtermaatschappij Tops Markets. De omvang van deze boekhoudkundige onregelmatigheden bedraagt circa USD 29 miljoen, hetgeen een neerwaartse aanpassing vergt van de resultaten vóór belasting van Ahold.

De onderzoeken die tot dusverre zijn afgerond, hebben voorlopig ook verschillende boekhoudkundige kwesties of zwaktes in de interne controlesystemen aan het licht gebracht of bevestigd. Het management onderzoekt de onderzoeksresultaten om te zien of additionele aanpassingen nodig zijn om mogelijke boekhoudkundige vergissingen die de operationele resultaten beinvloeden te corrigeren. Tevens wordt onderzocht welke verbeteringen noodzakelijk zijn bij de interne controle en procedures bij de betreffende maatschappijen.

Bovengenoemde aanpassingen omvatten niet aanpassingen die noodzakelijk zijn vanwege de overwaardering van het resultaat voor belasting bij U.S. Foodservice, zoals bekendgemaakt op 8 mei 2003, aanpassingen die noodzakelijk kunnen blijken naar aanleiding van het lopende onderzoek bij Disco en aanpassingen die voortvloeien uit de beslissing van Ahold om haar joint ventures te consolideren volgens de netto-vermogenswaardemethode.

Het separate interne onderzoek bij Disco in Argentinië zal naar verwachting binnenkort worden afgerond. Ahold is momenteel in gesprek met haar plaatselijke controlerend accountant, Ernst & Young, over zaken die verband houden met de hervatting van de controle van de boekhouding bij Disco.
Zodra alle onderzoeken zijn afgerond, is Ahold voornemens alle bevindingen te evalueren met de Audit Committee om de benodigde boekhoudkundige aanpassingen vast te stellen. Ahold zal tevens bepalen welke stappen moeten worden genomen om de interne controle te versterken, onjuiste boekhoudkundige praktijken te elimineren en de corrigerende maatregelen te nemen die noodzakelijk worden geacht.
---
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn forward-looking statements in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en Ahold beoogt dat deze vallen onder de zogeheten safe harbors. De forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt tot, uitspraken over de timing van de afronding van lopende interne onderzoeken, de verwachte timing van de afronding van diverse accountantscontroles over 2002, de verwachte behoefte aan de ongedekte tranche van de kredietfaciliteit, de uitspraak betreffende voortdurende beschikbaarheid van voldoende liquide middelen, verwachtingen betreffende mogelijke aanpassingen in de boekhoudmethoden en het geschatte effect dat aanpassingen wegens boekhoudkundige onregelmatigheden mogelijk hebben op het resultaat voor belastingen. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risicos, onzekerheden en andere factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de forward-looking statements. Belangrijke factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van de informatie tot uitdrukking gebracht in deze forward-looking statements omvatten de timing van de hervatting van de accountantscontrole over 2002 van Ahold en Disco, mogelijke vertragingen in de afronding van de accountantscontrole over 2002 van Albert Heijn, Stop & Shop, Ahold en Disco, een overschrijding van Aholds verwachte liquiditeitsbehoefte, afronding van de lopende interne onderzoeken en de timing en uitkomsten daarvan, de definitieve bepaling door Aholds Audit Committee van noodzakelijke boekhoudkundige aanpassingen, het mogelijk negatieve effect van de mededelingen in dit persbericht op Aholds liquiditeit, evenals andere factoren en gebeurtenissen aangehaald in Aholds publieke mededelingen. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden, wordt de lezer geadviseerd behoedzaam om te gaan met dergelijke forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om gewijzigde forward-looking statements te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht.

---