European Commission

IP/03/745

Brussel, 23 mei 2003

Groen licht Commissie voor overname Guilbert door Office Depot

De Europese Commissie keurde de operatie goed waarbij de Amerikaanse distributeur van kantoorbenodigdheden Office Depot zijn Franse concurrent Guilbert overneemt. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zal Office Depot een sterke speler zijn op de markt voor de contractlevering van kantoorbenodigdheden, maar het zal nog steeds met voldoende concurrentie te maken krijgen van andere concurrerende ondernemingen.

Office Depot distribueert kantoorbenodigdheden via uiteenlopende verkoopkanalen. Het bezit een sterke positie in de Verenigde Staten en Canada, waar het eigenaar is van een grote keten superstores voor kantoorbenodigdheden. In Europa is het actief als postorderbedrijf, via catalogi en internetsites, onder de merknaam Viking en, sinds kort, als contractleverancier van kantoorbenodigdheden (distributie van kantoorbenodigdheden aan klanten op contractuele basis).

Guilbert is actief als contractleverancier van kantoorbenodigdheden in negen landen van de Europese Economische Ruimte en is momenteel in handen van de Franse distributiegroep Pinault-Printemps-Redoute (PPr). Vorig jaar verkocht zij haar postorderactiviteiten aan het Amerikaanse Staples(1)
.

Bij haar onderzoek van deze zaak heeft de Commissie met name gekeken naar de mogelijke impact van de operatie op de markt voor contractlevering van kantoorbenodigdheden aan grote klanten, vooral in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Ierland, vier markten waar er overlappingen zijn tussen de activiteiten van de beide ondernemingen.

Guilbert is een van de grote spelers in elk van deze vier landen. Het is de nummer één in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk, de nummer twee in Nederland en de nummer drie in Ierland. Momenteel heeft Office Depot slechts beperkte marktaandelen, omdat zij pas sinds kort is gaan uitbreiden op de verschillende nationale markten voor contractlevering van kantoorbenodigdheden. Daarom heeft de Commissie onderzocht in hoeverre Office Depot in de nabije toekomst een sterkte concurrent zou kunnen worden en of, als gevolg daarvan, de geplande operatie mededingingsbezwaren zou opleveren.

De Commissie kwam tot de bevinding dat de fusieonderneming weliswaar de nummer één zou worden voor contractlevering van kantoorbenodigdheden aan grote klanten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar dat zij nog met voldoende concurrentie te maken zal krijgen van de andere grote spelers op deze markt, met name van Lyreco
- een Franse speler die nu al in een nek-aan-nekrace met Guilbert verwikkeld is - en met het Nederlandse Buhrmann/Corporate Express.

Op dit punt heeft de Commissie vastgesteld dat grote zakelijke klanten meestal werken met aanbestedings-/offerteprocedures wanneer zij met leveranciers van kantoorbenodigdheden over contracten onderhandelen. In Nederland zal Office Depot de nummer twee worden na marktleider Buhrmann, terwijl het in Ierland de derde speler zal zijn na Buhrmann en Lyreco.

De Commissie kwam ook tot de bevinding dat de acquisitie waarschijnlijk niet zou leiden tot concurrentieverstorende coördinatie tussen de overblijvende spelers op deze markt, omdat op de nationale markten voor contractlevering van kantoorbenodigdheden slechts beperkte transparantie te merken valt.

(1)
Zaak M.2965 - Staples/Guilbert Distant Selling.