Provincie Limburg

Onrust onder wilde vogelsoorten kan vogelpest verspreiden (125) Opschorting schadebestrijding

Gedeputeerde Staten (GS) hebben op verzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) besloten de ontheffingen in het kader van de Flora- en faunawet, voor het doden van wilde vogelsoorten die gevoelig zijn voor de klassieke vogelpest (grauwe ganzen), op te schorten. De maatregel van GS betreft de beschermingsgebieden en toezichtsgebieden die in verband staan met het uitbreken van de vogelpest.

Faunabeheereenheden hebben ontheffingen voor het doden van grauwe ganzen omdat de dieren belangrijke schade aan gewassen kunnen veroorzaken. Het doden van deze vogels veroorzaakt onrust en extra mobiliteit waarmee de kans op verspreiding van het vogelpestvirus aanzienlijk stijgt.

Daarnaast heeft de Provincie Limburg de jachtaktehouders verzocht geen gebruik te maken van een deel van de 'aanwijzing ex artikel 67 van de Flora- en Faunawet' voor het doden van exoten en verwilderde dieren. De dieren waar het hier om gaat zijn de verwilderde gedomesticeerde grauwe ganzen, de nijlganzen en rosse stekelstaarten.

Voor de gewasschade die ontstaat door deze maatregel kunnen landbouwers een tegemoetkoming aanvragen bij het Faunafonds, telefoonnummer 0800-2233322.

Informatie
Informatie over klassieke vogelpest is te vinden op de website van het Ministerie van LNV (www.minlnv.nl) onder 'klassieke vogelpest'. Informatie over de Flora- en Faunawet is te vinden op de website van de Provincie Limburg (www.limburg.nl) onder 'wat doen wij' 'groen' 'flora- en faunawet'.
26-5-2003 09:22