Provincie Limburg

Ruim 1 miljoen voor CVV-systeem Reisnet Parkstad Limburg (126)

Extra financiële bijdrage voor Collectief Vraagafhankelijk Vervoer

Gedeputeerde Staten leveren voor de jaren 2003 en 2004 een extra financiële bijdrage van ruim 1 miljoen aan het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer- systeem ReisNet Parkstad Limburg.

Met ingang van 1 januari 2001 is in de regio Parkstad het CVV-systeem ReisNet Parkstad Limburg operationeel. Alhoewel het systeem in het begin te kampen heeft gehad met een aantal kinderziektes bleek al snel dat het aan de behoefte voldoet. Met name het gebruik door reizigers zonder een indicatie in het kader van de Wet voorziening Gehandicapten (WvG) bleek al snel toe te nemen. Bij de opzet van het systeem is uitgegaan van een aandeel van tien procent openbaar vervoer reizigers (niet-WvG-ers). Na verloop van tijd zou dit aandeel moeten toegroeien naar circa 25%. Inmiddels is het aandeel niet-WvG-ers bijna 50%. Het gevolg hiervan is dat gemeenten met WvG-geld een substantiële bijdrage leveren aan een openbaar vervoersysteem. De gemeenten hebben uitgerekend dat zij daardoor per jaar 1.031.252,- WvG-gelden extra aan openbaar vervoer besteden.

In verband hiermee hebben eind vorig jaar gesprekken plaatsgevonden tussen gemeenten en Provincie. Uit deze gesprekken is de conclusie getrokken dat zowel Provincie als gemeenten het belang inzien van een goed functionerend CVV-systeem in de regio en dat ReisNet Parkstad Limburg bewezen heeft in een concrete vervoers-behoefte te voorzien. Omdat het aandeel niet WvG-ers veel hoger is dan bij de start van het systeem is geraamd heeft de Provincie besloten voor de jaren 2003 en 2004 een extra financiële bijdrage te leveren van 525.000,- per jaar. Deze bijdrage is éénmalig. Voor de jaren na 2004 zal dit jaar gezocht worden naar een structurele oplossing.

Bij CVV-systemen is er sprake van het combineren in één vervoerssysteem van verschillende doelgroepen. Dat is ook het geval bij het CVV-systeem ReisNet Parkstad Limburg. De combinatie bestaat uit enerzijds reizigers die aangewezen zijn op het zogenaamde WvG-vervoer. Dat zijn reizigers die vanwege hun handicap geen gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer. Anderzijds is CVV een oplossing voor mensen die geen gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer op plaatsen en tijden dat het reguliere openbaar vervoer niet (meer) functioneert.
26-5-2003 09:22