Gemeente Weert

08/05/2003

Gemeente informeert bevolking over riscio's productieproces trespa international b.v.

Het gemeentebestuur van Weert gaat de inwoners van Weert informeren over de risico's verbonden aan het productieproces van het bedrijf Trespa International B.V. Dat gebeurt tijdens een informatiebijeenkomst op maandag 26 mei a.s. in de raadzaal van het stadhuis aan de Beekstraat. De bijeenkomst, waarop iedereen welkom is, begin om 19.30 uur.

Trespa International B.V., gevestigd aan de Wetering in Weert, produceert zogeheten Trespa-platen. Die worden o.a. toegepast als gevelbekleding en om interieurs en meubilair te maken voor laboratoria, kantoren, zwembaden en ziekenhuizen. Om dit plaatmateriaal te kunnen maken zijn grondstoffen nodig in de vorm van harsen op basis van fenol en formaldehyde, houtvezels of papier. De platen worden onder hoge druk vervaardigd bij hoge temperaturen.

Inzicht geven
De voorlichting richting bevolking is bedoeld om inzicht te geven in de productieprocessen van Trespa International B.V., de risico's die deze met zich meebrengen en wat er gedaan is om die risico's zoveel mogelijk te beperken. Verder wordt aan de bevolking uitgelegd wat men moet doen en laten in het geval het onverhoopt tóch mis gaat.

Veiligheid voorop
De constructie van de opslagtanks voor de te gebruiken materialen is zodanig dat er weinig mis kan gaan. Gebeurt er desondanks tóch iets, dan wordt dat direct gesignaleerd en wordt meteen actie ondernomen. Allerlei veiligheidsvoorzieningen treden dan in werking en de hulpverleningsdiensten worden dan direct gewaarschuwd. Het bedrijfsproces bij Trespa staat onder voortdurende controle en met grote regelmaat wordt aan de installaties preventief onderhoud gepleegd.

Europese regelgeving
De regelgeving in Europa schrijft voor, dat gemeentebesturen verplicht zijn de bevolking te informeren over de mogelijke gevaren die opslag, vervoer en verwerking van gevaarlijke stoffen met zich meebrengen. Deze bedrijven dienen een zogenoemde 'veiligheidsrapportage' op te stellen. Daarin staat welke risico's aan het productieproces zijn verbonden en wat het effect daarvan is voor mensen binnen én buiten de poort.

Informatie-avond
In de raadzaal van het stadhuis vindt maandag 26 mei a.s.een informatie-avond plaats waarop belangstellenden van harte welkom zijn. Als eerstverantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid zal de burgemeester van Weert - drs. C. Majoor - uitleg geven over de wettelijke taken van het gemeentebestuur op het gebied van preventie en calamiteitenbestrijding. Hij wordt daarin bijgestaan door deskundigen van Trespa International B.V. en door vertegenwoordigers van diverse hulpverleningsinstanties zoals de brandweer en deskundigen op het gebied van de geneeskundige hulpverlening.

Uiteraard krijgen de aanwezigen volop de gelegenheid vragen te stellen aan de aanwezige deskundigen.

Samenwerking
De informatie-avond van maandag 26 mei a.s. is georganiseerd door het Weerter gemeentebestuur in nauwe samenwerking met Trespa International. Intensieve samenwerking is verder verkregen van de politie, de brandweer, de sector Veiligheid van de regio Noord en Midden-Limburg en het provinciaal bestuur van zowel Nederlands als Belgisch Limburg.

Rampbestrijdingsplan nog eens ter inzage
Het concept-rampbestrijdingsplan Trespa heeft in de periode van 28 oktober tot en met 22 november 2002 ter inzage gelegen in het infocentrum in de hal van het stadhuis. Inwoners van Weert konden destijds hun zienswijze kenbaar maken over het voorgenomen besluit. Hiervan is geen gebruik gemaakt. Na de periode van terinzagelegging is het document op 24 december jl. dan ook ongewijzigd door de burgemeester vastgesteld.

Nu, vlak voor de informatiebijeenkomst van 26 mei a.s., zal het vastgestelde rampbestrijdingsplan wederom ter inzage worden gelegd en wel vanaf woensdag 14 mei a.s. tot en met woensdag 11 juni a.s. Het staat de inwoners van Weert vrij gedurende deze periode hun bezwaar kenbaar te maken over het besluit. (Schriftelijk) bezwaar kan worden ingediend bij de burgemeester.