Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Expertise is meer dan het vermogen tot rationele analyse


maandag 26 mei 20.15 uur


Lezing Wijsbegeerte

Prof. Hubert L. Dreyfus (University of California, Berkeley) bekleedt dit jaar de Spinoza Leerstoel aan de afdeling Wijsbegeerte van de UvA. Filosofen, van Socrates tot hedendaagse onderzoekers van kunstmatige intelligentie, hebben steeds verondersteld dat expertise het rationeel vermogen is om een probleem te analyseren op basis van regels en criteria, en vervolgens met een oplossing te komen. Dreyfus betoogt in zijn lezing From Socrates to Artificial Intelligence: the limits of rule-based rationality, dat de expert dit stadium van analyse en toetsing aan regels juist overslaat en toch de goede oplossing kiest. De expert beschikt over een repertoire aan complete situaties, die direct geassocieerd worden met de juiste manier van handelen in die situatie.

Deze Spinozalezing is de eerste in een reeks van twee. De tweede lezing vindt plaats op maandag 23 juni. De lezingen zijn in het Engels.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.
Toegang: vrij.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.