AutoRai

15-5-2003

Lexus RX300, de nieuwe norm voor SUV

De compleet vernieuwde Lexus RX300 beleeft op 26 mei zijn Nederlandse introductie bij de Lexus dealer. De tweede generatie blinkt nog meer dan zijn voorganger uit in luxe, rijeigenschappen en veiligheid. De grondlegger van het segment van luxe SUVs verlegt daarmee opnieuw de norm.

Vijf jaar geleden stond de Lexus RX300 aan de basis van het segment van luxueuze SUVs. Met wereldwijd maar liefst 500.000 verkochte exemplaren is het model enorm succesvol. De tweede generatie stelt nu opnieuw de norm in dit segment. De nieuwe RX300 is een grote stap voorwaarts op het gebied van rijdynamiek en afwerking, beschikt over een ongeëvenaard niveau actieve en passieve veiligheidsmaatregelen en heeft een scala aan innovatieve eigenschappen. De voorsprong ten opzichte van de andere voertuigen in dit segment wordt daarmee opnieuw groter.

Sportief en dynamisch
Door verbeteringen aan in- en uitlaatsystemen neemt het vermogen van de dwarsgeplaatste 3.0 liter V6-motor toe tot 150 kW (204 pk). De krachtbron voldoet nu reeds aan de emissie-eisen volgens de strenge Euro IV norm. Voor de overbrenging van het vermogen naar de voor- en achterwielen zorgt een nieuwe, zeer verfijnde, vijftraps automatische transmissie met sequentiële schakelmogelijkheid, in combinatie met een nieuwe elektronische Traction Control (TRC). Het maximum koppel van de zescilinder bedraagt 283 Nm bij 4.500 tpm.

De krachtigere motor, de betere stroomlijn en high performance banden zorgen ervoor dat de topsnelheid is verhoogd van 180 tot 200 km/h, terwijl het gecombineerde brandstofverbruik met zes procent daalde, hetgeen de gunstigste waarde is in het segment van luxueuze SUVs met een zescilinder benzinemotor.

De gestroomlijnde carrosserie van de Lexus RX300 zorgt voor de beste Cw-waarde in zijn klasse met een waarde van 0,33 (voor de versies met luchtvering). Mede dankzij deze aërodynamische efficiency ligt het geluidsniveau 5 dB lager dan van zijn voorganger.

Vorm en functionaliteit komen samen
De nieuwe RX300 onderscheidt zich door een opvallende vormgeving, die de auto een sportief en dynamisch imago verschaft. De RX300 deelt een aantal typerende eigenschappen met andere modellen van Lexus, zoals de specifiek vormgegeven grille, de geprononceerde wielkasten, de oplopende raamlijn en de duidelijk aanwezige C-stijl.

De moderne en typerende vormgeving heeft geleid tot een groter inzittendencompartiment dan de meeste concurrenten. Met een totale lengte van 4.740 mm is de nieuwe Lexus RX300 160 mm langer en 30 mm breder dan zijn voorganger. De 100 mm langere wielbasis zorgt voor extra bagageruimte. Ondanks de toegenomen lengte, is de draaicirkel beperkt gebleven tot slechts 11,4 meter.

Origineel, attractief interieurontwerp
Het interieur van de nieuwe RX300 voldoet aan de gebruikelijke Lexus normen voor comfort, uitstraling, gebruiksgemak en luxe. Het zowel moderne als originele ontwerp is uitgevoerd met de best denkbare materialen. Het interieur is sportief, maar tegelijkertijd ruim, solide en uitermate luxueus. Het interieur kan naar keuze in drie kleuren leder worden afgeleverd, te weten: ivoor, zwart of lichtgrijs.

In het fraai vormgegeven dashboard springt onmiddellijk het 7-inch scherm voor het dvd satellietnavigatiesysteem in het oog (standaard op President en optioneel op Executive). Het scherm doet tevens dienst als monitor tijdens het achteruitrijden (Lexus Parking Assist Monitor). De bestuurder en voorpassagier hebben de beschikking over een links/rechts gescheiden klimaatregeling. Ook het audiosysteem met elf luidsprekers van Mark Levinson is van de allerbeste kwaliteit (President).

Vanaf de Executive versie beschikt het interieur over fraaie verlichting van de voetenruimte en dorpellijsten. In combinatie met de op meerdere plaatsen aangebrachte houten accenten ontstaat zo een bijzonder en exclusief interieur, passend bij de voorname en klassieke traditie van Lexus.

Innovatieve primeurs
De nieuwe RX300 beschikt over een aantal bijzondere en innovatieve eigenschappen, waarvan enkele voor het eerst in dit segment hun opwachting maken.

Voor extra comfort en gemak zorgt bijvoorbeeld de elektrisch bedienbare achterklep, die met een druk op de knop automatisch geheel naar boven of naar beneden scharniert. De klep kan ook met de contactsleutel op afstand worden bediend. Om een veilige werking te garanderen, is het systeem voorzien van een elektronische beveiliging. Wanneer de deur tijdens het openen of sluiten een obstakel tegenkomt, klinkt een waarschuwingssignaal en wordt de beweging automatisch gestopt, en direct in tegengestelde richting voortgezet.

Zowel de veiligheid als de vormgeving van de achterzijde profiteren van de nieuwe achterlichten, die gebruikmaken van de modernste LED-techniek, in plaats van traditionele lampen. Deze lichten tien keer sneller op dan conventionele lampen, waardoor voor het achteropkomend verkeer zes meter reactietijd wordt gewonnen bij een snelheid van 100 km/h.

De nieuwe luchtvering (standaard op President) biedt betere prestaties en rijeigenschappen. Hiermee heeft de bestuurder een betere controle over het voertuig. Bovendien beschikt de nieuwe RX300 over automatische niveauregeling en is de rijhoogte over een bereik van 45 mm variabel instelbaar. Vanaf een snelheid van 100 km/h wordt de hoogte automatisch met 15 mm verlaagd, voor meer stabiliteit, betere aërodynamica en een lager brandstofverbruik. In onverhard terrein kan het voertuig 30 mm worden verhoogd. Om in- en uitstappen te vergemakkelijken, wordt de auto met 25 mm verlaagd zodra de motor wordt uitgeschakeld.

Koploper op het gebied van veiligheid
De nieuwe RX300 is koploper op ieder gebied van actieve en passieve veiligheid. De belangrijkste bijdrage hieraan wordt geleverd door de uitstekende rijkwaliteiten en door voorzieningen als de laatste generatie ABS, Vehicle Stability Control (VSC), Traction Control (TRC) en Brake Assist (BA).

Een primeur in het segment van de luxe SUVs is het Intelligent AFS (Adaptive Front Lighting System), dat in het donker zorgt voor betere verlichting in de bocht. In tegenstelling tot andere systemen die gebruik maken van extra lampen of die direct aan de besturing van de auto zijn gekoppeld, berekent de AFS microprocessor de ideale lichtbundel aan de hand van de snelheid en de stuurhoek. De standaard H.I.D. koplampen met automatische hoogteregeling en koplampsproeiers bieden onder alle omstandigheden optimaal zicht.

Een aanvulling op de actieve veiligheid is de toepassing van de Lexus Parking Assist Monitor, een aan de achterzijde geplaatste camera die uniek is in het segment van de Lexus RX300. Wanneer de achteruitversnelling wordt ingeschakeld, verschijnt op de kleurenmonitor in het dashboard het beeld van deze camera, zodat de bestuurder kan manoeuvreren zonder tegen een obstakel te rijden.

Om het toonaangevende niveau van veiligheid verder te verhogen, is de nieuwe RX300 standaard voorzien van meerfase-airbags voor bestuurder en passagier, alsmede een knie-airbag voor de bestuurder. Ook deze laatste is een primeur in dit segment. Nieuwe, extra grote TAP zijairbags (voor bescherming van het bovenlichaam) en standaard aanwezige gordijnairbags beschermen de inzittenden nog eens extra in het geval van een zijdelingse aanrijding.

Prijzen & uitrustingen
De nieuwe Lexus RX300 staat vanaf maandag 26 mei bij de Lexus dealers. De prijslijst begint bij 57.700 euro voor de RX300, welke onder meer standaard is voorzien van negen airbags, fraaie 17 inch zesspaaks lichtmetalen velgen en H.I.D. koplampen met spoeiers. De RX300 Executive komt op 63.900 euro en beschikt onder meer over een lederen interieur, een achterklep die geheel elektronisch open en dicht beweegt, 18 inch lichtmetalen vijfspaaks velgen, elektronische verstelbare en verwarmbare voorstoelen en geheugenstanden voor bestuurdersstoel, stuurwiel en spiegels (Memory Pack).

De meest prestigieuze versie heet RX300 President en beschikt naast voornoemde zaken onder meer over luchtvering, een superieur Mark Levinson audiosysteem, Intelligent Adaptive Front Lighting System (AFS) en een Full Map DVD navigatiesysteem met achteruitrijcamera; dat alles weergegeven op een zeven inch kleurenmonitor. De prijs van de RX300 President komt op 74.700 euro.

De leaseprijs van de RX300 begint bij 1.099 euro per maand (exclusief BTW en gebaseerd op 48 maanden, 20.000 km per jaar en 75 procent no claim).